Grad Vodice

www.grad-vodice.hr

BITKA ZA VUKOVAR – KAKO SMO BRANILI GRAD I HRVATSKU

Datum i vrijeme: 23. studenog 2016. 19:00 h
Mjesto: Kulturni centar Vodice

Ovo je prva hrvatska, edukativna i domoljubna, glazbeno-scenska predstava koju su režirali hrvatski branitelji. Predstava je do sada izvedena u više od sedamdeset gradova, a izazvala je veliku pozornost i oduševljenje publike svih dobnih uzrasta u Domovini i iseljeništvu. U predstavi na gledatelja djeluju svjetlosni efekti koji izviru iz potpuno zamračenog prostora, zvukovi sirene opće opasnosti, eksplozije granata, prelijetanja zrakoplova, urlici i lavež pasa, mirisi svijeća i dima, glasovi glumaca koji se isprepliću sa zvučnim i svjetlosnim efektima uz prikazivanje filma o obrani Vukovara.  

Također, bit će predstavljane dvije knjiga koje opisuju obranu grada Vukovara i preživljavanje u tri srpska logora (Stajićevo, Niš i Sremska Mitrovica). Knjiga Ne plači, moj dobri Anđele, autora Damira Plavšića, opisuje obranu Sajmišta, Priljeva i Borova naselja, predaju hrvatskih branitelja te preživljavanje u srpskim koncentracijskim logorima: Stajićevo, Niš i Sremska Mitrovica. Knjiga 58 HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca, autora Damira Markuša, opisuje kako je 58 dragovoljaca HOS-a branilo grad Vukovar i Bogdanovce te proboj preživjelih HOS-ovaca iz Vukovarskog obruča - HOS-ova štafeta smrti.
Predstavljanje knjiga bit će u formi glazbeno scenske priredbe u kojoj će sudjelovati članovi KU Vodiške perlice i Kapa Bunari. U predvorju Kulturnog centra bit će postavljena izložba ratnih fotografija koje su na prvoj liniji obrane Sajmišta fotografirali dragovoljci HOS-a.

Predstava je zapravo vid borbe protiv omalovažavanja žrtve hrvatskih branitelja koji su svojom krvlju natapali sveto hrvatsko tlo i tako stvarali slobodnu i neovisnu domovinu Hrvatsku te protiv zaborava Domovinskog rata. Predstava educira našu mladost o obrani grada Vukovara na način da tijekom predstave kombinacijom vizualnih, svjetlosnih i zvučnih efekata gledatelji imaju osjećaj da se nalaze u Vukovaru tijekom rata. Posebna svjedočanstva o obrani grada gledatelji dobivaju od dvojice sudionika bitke za Vukovar Damira Plavšića i Damira Markuša.

Organizatori su Grad Vodice i Pučko otvoreno učilište Vodice.

DANAS
Nema zakazanih događanja.

NAJAVA
Nema zakazanih događanja.