Grad Vodice

www.grad-vodice.hr

„In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri“

Datum i vrijeme: 03. studenog 2016. 19:00 h
Mjesto: Kulturni centar Vodice

U četvrtak, 3. studenog 2016. godine u Kulturnom centru Vodice bit će prikazan dokumentarni film „In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri“ s početkom u 19.00 sati. Redateljica i scenaristica filma je Nada Prkačin. Producentica filma je Ksenija Abramović. Organizator projekcije je Udruga ratnih veterana „Hrvatski domobran“ Šibensko-kninske županije u suradnji sa Laudato TV.
Središnja tema Laudatovog dokumentarca „In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri“ je ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća. 
Kada su komunističko-partizanske snage zauzele područja koja su bila pod vlasti NDH, slijedila je krvava odmazda nad duhovnim pastirima i hrvatskim pukom. Za pokolj je bila zadužena posebna postrojba koja je izravno odgovarala vrhovnom komandantu NOV-a Josipu Brozu Titu. Naime, komunističko-partizanske snage koje su ulazile u sela s hrvatskim katoličkim pučanstvom imale su popise viđenijih ljudi koji im se nisu željeli priključiti i koje je trebalo likvidirati. Popise su sastavili članovi partijskih ćelija tih mjesta.
Kako bi zataškali zločine, egzekutori su tijela svojih žrtava bacali u jame i škrape diljem Bosne i Hercegovine. Svjedoci su u strahu od odmazde o svemu morali šutjeti.
Završetkom Drugog svjetskog rata ubijanje je preraslo u progone preživjelih. Crkveni su poglavari s velikim brojem svećenstva početkom pedesetih godina prošloga stoljeća zbog montiranih sudskih procesa završavali po jugo-komunističkim tamnicama u kojima su služili dugogodišnje kazne. Zbog toga je Crkva u Hrvata bila obezglavljena. Tada je i svjetski poznata žrtva komunističkog progona, zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, robijao u zloglasnoj Lepoglavi, a mostarski biskup Petar Čule u Zenici.
O zločinima se prvi put šaptalo sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Glasnije se govorilo tek raspadom komunističke Jugoslavije. Puno je vremena prošlo dok se nakon kraha totalitarističko-komunističke ideologije, zločini nisu počeli istraživati zahvaljujući svjedocima tih strašnih događaja. Samo u Širokom Brijegu i okolici otkriveno je 128 masovnih i pojedinačnih grobnih mjesta. Do sada su ekshumirana tek 135 tijela iz 10-ak grobišta. Mučan je to i spor proces s puno zapreka.
Krajnji cilj dokumentarnog filma „In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri“ je glasno progovoriti o jednom vremenu. Istina o tom vremenu je civilizacijsko i moralno pitanje bez kojeg se ne može razvijati niti jedno demokratsko društvo, pa tako ni moderno društvo država sljednica koje su nastale raspadom Jugoslavije.

DANAS
Nema zakazanih događanja.

NAJAVA
Nema zakazanih događanja.