Ove subote, 11. studenog u Arheološkom muzeju u Zagrebu svečano se otvara izložba VELIKA MRDAKOVICA – REZULTATI NAJNOVIJIH ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA (2011. - 2013.) autora Tonija Brajkovića, višeg kustosa antičke zbirke Muzeja grada Šibenika. Izložba je nastala kao rezultat višegodišnjih kontinuiranih iskapanja na nekropoli liburnsko-rimskog lokaliteta na padini Velike Mrdakovice u zaleđu Vodica koja je prvi puta izložena u atriju vodičkog Kulturnog centra 2014. godine. Otkrivani vrijedni nalazi značajni su za upoznavanje kulturno povijesnog nasljeđa vodičkog kraja na kojem će se temeljiti budući kulturno turistički razvoj Vodica, ali i za čitavu Hrvatsku, jer je istraživanjima ono postalo značajno arheološko nalazište Lijepe Naše.

Naime, nakon tri desetljeća duge stanke u istraživanjima ovog golemog arheološkog pretpovijesnog i antičkog lokaliteta, Muzej grada Šibenika je uz financijsku pomoć Grada Vodica, prije šest godina ponovno pokrenuo istraživanja za vrijeme kojih je pronađeno i istraženo petnaest grobova. Istraživanja su urodila nevjerojatno bogatim i jedinstvenim, tipološki različitim nalazima od više vrsta materijala: metala, kosti, keramike i stakla, najvećim dijelom uvozne provenijencije. Istaknuto mjesto svakako zauzima pužoliki stakleni riton, jedan od osamnaest pronađenih u cijelom svijetu, ili, ako gledamo podgrupe ovoga tipa, onda deveti primjerak jedne od dviju poznatih podgrupa.
Ta 2014. godina bila je izuzetno značajna za sam lokalitet, jer je proveden HERA projekt sufinanciran novcima Europske unije i Šibensko- kninske županije. Velikim zahvatima je istražena 1/5 samog tjemena brda, otkrivano i konzervirano osamnaest prostorija nekadašnjeg liburnsko-rimskog naselja i velikog obrambenog bedema. Napravljena je pješačko biciklistička staza koja povezuje ostatke naselja s nekropolom i rimskom ograđenicom u podnožju te je cijeli lokalitet prezentiran i otvoren za javnost. Zbog iznimnog bogatstva i raznolikosti otkrivenog materijala koji je dijelom uvezen iz svih krajeva Mediterana, a od kojih su neki izuzetno raritetni, lokalitet je od milja prozvan Hrvatska Mikena. Ovdje se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Vodice i Turističke zajednice grada Vodica svakog ljeta održavaju Bakanalije, uprizorenje života kakav je ovdje bio prije skoro tri tisućljeća, sve kako bi se, ne samo turisti, nego poglavito stanovništvo Vodica upoznali sa bogatom i značajnom kulturno-povijesnom baštinom njihova kraja.
Posebno veseli što su se u oživljavanje lokaliteta uključili i vodički osnovnoškolci. Trinaest nastavnika Osnovne škole Vodice uključilo je, kroz svoje predmete, šezdesetak učenika u projekt Vodiški stakleni riton kojim su djeca osmislila nove sadržaje i udahnula nov život samom lokalitetu te pokazala što sve lokalnoj zajednici može donijeti postojanje ovako vrijednog povijesnog lokaliteta.
Upravo će njihovim igrokazom I bili su sretni biti otvorena ova izložba u Zagrebu.
Zagrebačku su izložbu zajednički postavili Arheološki muzej u Zagrebu, Pučko otvoreno učilište Vodice i Muzej grada Šibenika, uz financijsku podršku Grada Vodica, vodičkog Pučkog učilišta i Zavičajne udruge vodičkog kraja u Zagrebu.
Svečano otvorenje počinje u subotu, u podne i trideset minuta, bit će začinjeno rimskim slasticama i pićem, a za glazbeni ugođaj porinut će se mladi glazbenici Vita Vukov (glas) i Ante Sladoljev (glasovir).
Vodička izložba u Zagrebu gostuje do 9. prosinca 2017.godine.