Dragi Vodičani i prijatelji Vodica,
na kraju svoja tri mandata htjela bih se zahvaliti svim svojim sugrađanima koji su mi davali podršku, poticali me svojim sugestijama i kritikama, svim svojim suradnicima koji su mi svojom stručnošću i profesionalnošću pomogli realizirati naše projekte, kao i prijateljima našeg grada u različitim županijskim i državnim institucijama koji su doprinijeli našem razvoju i napretku te medijima koji su nas u svemu pratili. Dvanaest sam godina posao gradonačelnice obavljala srcem, maksimalno se trudeći, pet godina i volonterski, kako bi uštedjela gradskom proračunu. Nastojala sam ovaj grad učiniti pravim malim gradom.

S ponosom mogu reći da brojne institucije i službe koje prije nismo imali, sada imamo i one Vodice čine pravim gradom ugodnijim za život po mjeri čovjeka. Ako krenemo od djece i beba u najranijoj dobi, prije smo imali samo vrtić koji je radio od 8:00 do 13:00, sad imamo i jaslice i cjelodnevni boravak za djecu i igraonicu na otoku Prviću te vrtić u Čistoj Velikoj. Za novi vrtić u Vodicama izrađen je projekt i čekamo dozvolu za građenje. Prije nismo imali pedijatra, a sada ga imamo. Zahvaljujući brojnim aktivnostima s ponosom smo nedavno dobili prestiži naslov - Grad prijatelj djece.
Osnovali smo Javnu vatrogasnu postrojbu, Gradsko društvo Crvenog križa, imamo pet timova službe Hitne medicinske pomoći tijekom cijele godine. Od 2011. pružamo pomoć u kući starijima i nemoćnima osobama. Dodjeljujemo potpore obrtnicima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, tradicijskim obrtima, subvencioniramo kamate na kredite poduzetnicima, potičemo i olakšavamo rad ugostitelja i hotelijera u zimskom periodu…
Otvorne su ispostave Hrvatskog zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, poslovnica FINE… U Vodicama se ishoduju osobne iskaznice, putovnice… Otvoren je Kulturni centar i Memorijalni centar Faust Vrančić, Turistička zajednica je dobila nove kvalitetne prostore, Gradska knjižnica je u novim prostorima… U pogledu komunalnog uređenja grada dobivamo sve pohvale, odvojeno prikupljamo korisni otpad, sređene su naše zelene površine i kvalitetno klupama i kantama opremljene javne površine…otvorili smo novu tržnicu i ribarnicu koja je dobila i europska priznanja.
Iza svakog projekta stoji jako puno rada. Da bi otvorili sve te ispostave, bilo je neophodno investirati u kupnju nekretnina kao što su i objekti stare škole i stare općine. Kad govorimo o kupovini, kupljeno je gotovo 15.000 m2 zemljišta za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, uz groblje otkupljeno je zemljište za parkiralište te gotovo 2.800 m2 zemljišta za izgradnju novih grobnica… Uknjiženo je u vlasništvo Grada preko 780.000 m2 cesta.
Imamo velika ulaganja u plaže, uz uređenu plažu u Srimi i Plavu plažu u Vodicama još ćemo do početka ove turističke sezone imati i uređenu plažu Vruje. Ranije nismo imali Plave zastave kao oznaku kvalitete i sigurnosti, a sada se već desetljeće vijore na Plavoj plaži i pet godina u Srimi. Od ove godine Plava plaža nosi i Bijelu zastavu kao oznaku čistoće podmorja. Vodice su postale prepoznatljiva turistička destinacija i već nekoliko godina za redom ostvarujemo preko milijun noćenja. 2016. čak 1,3 milijuna, za razliku od ranije rekordne 1987. kad smo zajedno s Tribunjom i brojnim odmaralištima imali 680.000. Dobili smo nagradu za najbolji ured Turističke zajednice, za najrivu, ali i priznanje za transparentnost poslovanja gradske uprave. Od 576 jedinica lokalne samouprave Vodice su dobile najveću ocjenu.
Dva najznačajnija projekta Grada Vodica su izgradnja kanalizacijskog sustava i vodička obilaznica. Projekt kanalizacijskog sustava vrijedan preko 55 milijuna eura, građane Grada Vodica, stajat će svega 5% investicije, čime se može pohvaliti rijetko koji grad ili općina naše veličine i to smatram izuzetnim uspjehom. Prva faza obuhvaća izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, vrijedna je 141 milijun kn i već je pri kraju, dok druga faza izgradnje koja obuhvaća priključak na sustav odvodnje do gotovo svake kuće u Vodicama, Srimi i na otoku Prviću kreće po završetku prve. Naš veliki problem su oborinske vode koji nastojimo sveobuhvatno riješiti istovremeno s projektom izgradnje kanalizacije. Najbolji primjer kako se to treba riješavati je Ulica Ante Starčevića. Obilaznica vrijedna gotovo 70 milijuna kuna nije stajala građane Vodica ni jedne lipe i najveće je ulaganje u ceste na vodičkom području još od davne 1963. godine.
Izgrađeno je i nogometno igralište. Brojne ulice su dobile novu rasvjetu i asfalt. Sada imamo preko 2800 rasvjetnih mjesta i 222.000 m2 asfalta. Uredili smo i brojne poljske putove, cikloturističke rute. Uredili smo sve prilaze Vodicama, glavnu cestu u Gaćelezima, trokrako križanje na ulazu u Srimu, kao i prometnicu koja povezuje Vodice i Srimu. U ovoj godini Hrvatske ceste stavile su u svoj plan 13 milijuna kuna za uređenje pješačkog dijela od jednog do drugog ulaza u Vodice. Uređeni su Veliki i Mali lukobran. Istražuje se i konzervira arheološki lokalitet Velika Mrdakovica, kojeg mnogi nazivaju i hrvatskom Mikenom. Od većih ulica, uredili smo Ulice Kamila Pamukovića, Zatonsku, Ante Poljička, Bribirskih knezova te Ulicu Lasan Ante Kabalera i Ante Starčevića sa svom infrastrukturom - oborinske odvodnje, rasvjete, nogostupa… Ulagalo se i u rekonstrukciju rive i Trga kneza Branimira. Pomoglo se uređenju i rekonstrukciji zvonika i crkve. Ima toga dosta, a sve je, vjerujem, doprinijelo podizanju komunalnog standarda, kvalitetnijem uređenju mjesta i općenito boljoj kvaliteti života naših građana, a i gostiju koji nas iz godine u godinu sve više posjećuju.
Nastojali smo nekim projektima oživjeti i druga naša mjesta, osim samih Vodica. Tako je na otoku Prviću europskim novcem izgrađen Memorijalni centar Faust Vrančić, a bespovratnim sredstvima izgrađena je i sportska dvorana u Čistoj Velikoj. Na otoku smo otvorili uljaru s punionicom, ulagali u rivu, izgradili sportsko igralište Mareta, u Čistoj smo također dogradili školu, otvorili vrtić i uredili športsko igralište, a i u Gaćelezima se uređuje igralište. Sva naselja imaju riješeno pitanje vodoopskrbe, što kada sam došla, nije bio slučaj.
Što se tiče komunalnih djelatnosti, od Fonda za zaštitu okoliša dobili smo sredstva za kupnju različitih strojeva, sortirnicu, prešaonicu, sada su nam odobrena sredstva za nabavu stroja za čišćenje ulica od žvakačih guma i fleka.
Nastojali smo i povećati imovinu Grada. Na početku mog mandata zatekla sam imovinu vrijednu 17 milijuna kuna, a ona je sada je čak 13 puta veća. Prihod Grada Vodica veći je dva puta, a tada je u sastavu Grada Vodica bila i Općina Tribunj. Racionalno su korištena sredstava, za brojne smo projekte uspjeli dobiti pomoć iz državnih i europskih blagajni i Grad ostavljam bez ikakvih kreditnih obveza. Kad sam došla, zatekao me kredit zbog obveza prema tvrtki Gortan i velikog sudskog spora. Spor smo, na zadovoljstvo svih Vodičana, završili u korist Grada, a to znači da su čuveni trokut i Drvoplastika ponovno u gradskom vlasništvu. Kredit je otplaćen.
Teško je sad pričati o svim onim malim, a opet velikim projektima. Tako su npr, ugrađeni liftovi i rampe za invalide do gradske uprave, knjižnice, pošte, banke, ambulante i omogućen je pristup invalidnim osobama do mora.
Puno je učinjeno za vatrogastvo. Protupožarnu zaštitu nam je ranije zajedno s Tribunjem osiguravalo Dobrovoljno vatrogasno društvo sa samo tri djelatnika. Danas imamo dva DVD-a i Javnu vatrogasnu postrojbu sa 17 stalno zaposlenih vatrogasaca. Nadalje, samo jedno vozilo Dobrovoljnog vatrogasnog društva, koje smo dobili bespovratnim sredstvima iz državnog proračuna vrijedno je 3 milijuna kuna.
Treba kazati da smo, na primjer, za vrtić 2005. godine izdvajali tri puta manje sredstava nego danas. Tada smo stipendirali svega 5 studenata, sada stipendiramo 41 studenta s područja Grada Vodica. Sportske udruge su tada dobivale 500.000,00 kuna, sada dobivaju više od 1.3 milijuna kuna.
Posebno sam ponosna na najnovije podatke Ministarstva financija gdje je Vodice među rekorderima u izvlačenju sredstava iz EU fondova. Od 128 gradova Vodice je među prvih deset u ukupno povučenim sredstvima, a četvrte po iznosu na broj stanovnika.
Moram istaknuti da bez potpore građana ne bih mogla ovo postići. Oni su mi davali podršku, ideje i sugestije, bili moja snaga i obveza, birajući me ponovno i za gradonačelnicu, a i onda kada sam bila predložena na listi za Sabor. Trudila sam se najviše i najbolje što mogu i znam. Sigurno sam imala i grešaka i propusta, ali nikad namjernih. I ja sam samo čovjek. Sretna sam što Vodice ostavljam u sigurnim i sposobnim rukama i što znam da će naš Grad i dalje napredovati na istom putu prosperiteta i napretka. Svojoj nasljednici, dr. Nelki Tomić čestitam na pobjedi i želim joj puno uspjeha u radu. Iako više ne kao gradonačelnica, za Vodice i Vodičane uvijek ću biti na usluzi gdje god bila i mogla pomoći.
Još jedanput iskreno HVALA svima koju su mi davali potporu.