Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, 14. studenog, u trajanju 9 do 12 sati na sedam lokacija u Šibensko-kninskoj županiji u suradnji Medicinske škole Šibenik, Društva dijabetičara Šibenik, Crvenog križa Šibensko-kninske županije, Doma zdravlja Šibenik i Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije mjerit će se razina glukoze u krvi u sklopu javnozdravstvene edukativne akcije Obitelj i dijabetes, sa osnovnom porukom kampanje „Dijebetes se tiče svake obitelji“. U Vodicama akcija će se provoditi u Gradskoj knjižnici.
Akciji se ove godine pridružuju ljekarne Vita; kod Sv. Frane i nove pošte, te Ljekarna Šibenik, gdje će se moći izmjeriti glukoza u krvi kroz cijeli dan na svim lokacijama. Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se desetu godinu zaredom sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije. Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je Obitelj i dijabetes jer obitelj ima temeljnu ulogu kako u edukaciji, prevenciji, tako i u svim aspektima njege, liječenja i ponašanja vezanih uz dijabetes.
Osnovne točke djelovanja kampanje su:
1.Otkrij dijabetes - Pola osoba sa dijabetesom ostaje neprepoznato, a samim time neliječeno
2. Spriječi dijabetes - 80% slučajeva dijabetesa tipa 2 sprječivo je usvajanjem zdravijih životnih stilova, a 70% preuranjenih smrti u odrasloj dobi povezano je sa životnim stilovima usvojenim u adolescenciji
3. Drži bolest pod kontrolom ako se razvije - samo četvrtina liječenih postiže ciljeve liječenja, što je povezano sa visokim rizikom od kasnijih komplikacija, ostalih nezaraznih bolesti i preuranjene smrti.