Samo par dana uoči Gospe Karmelske, katoličkog blagdana kojeg vodički puk slavi već više stoljeća, Pučko otvoreno učilište Vodice i Župa Našašća Svetog Križa Vodice organiziraju predstavljanje knjige don Josipa Mužića: Božićno čudo na Okitu i svečano otvorenje izložbe fotografija o izgradnji poslijeratne crkve na Okitu čiji je autor postava Tonči Jurčev Grgin, u subotu, 14. srpnja u Kulturnom centru Vodice u 21 sat.

Osobitost crkve i svetišta na Okitu ponukala je don Josipa Mužića da prouči i publicira knjigu koja nam daje cjelovitu sliku tog vodičkog vjerskog i kulturnog spomenika. Još sredinom 17. stoljeća na Okitu, brdu u neposrednoj blizini Vodica smještenom na putu prema Gaćelezima, izgrađena je prva kapelica posvećena Gospi od Karmela. Ona je kroz godine nadograđivana, a početkom 20. stoljeća uz pomoć novca australskih iseljenika izgrađeno je 14 postaja križnog puta do njegova vrha sa svetištem te bunar. Od ove prvotne crkvice nije ostalo ništa, jer je u Drugom svjetskom ratu uništena granatama talijanske mornarice. Narod se međutim, nije mirio s takvom situacijom. Sami su odmah nakon rata započeli izgradnju nove crkve, ali zbog nedostatka sredstava radovi su zaustavljeni. Skoro dvadeset godina kasnije, energični don Vjekoslav Kurent je, osnažen vjerom naroda i svojom tvrdoglavom upornošću, nikad obeshrabren negativnim odgovorima ondašnje komunističke vlasti, ishodovao dobivanje dozvole za gradnju novog Gospinog svetišta 1967. godine. Napokon je i vlast dozvolila izgradnju, a narod je predvođen svojim Pastirom, u zanosu vjere novu crkvu izgradio u samo dva mjeseca, uz veliki rad, trud i muku svih mještana, mladih i starih. I taj je trud uskoro srušen, ponovno je simbol vodičke vjere stradao u novom ratu. Neprijateljske srpske granate iz topova, aviona i brodova padale su i uništile crkvu Gospe Karmelske u rujnu 1991. godine.
Odmah po završetku rata, 1995. godine blagoslovljen je kamen temeljac za izgradnju novog Gospinog svetišta na Okitu, ovoga puta po projektu našeg poznatog i cijenjenog arhitekta Nikole Bašića. Danas na Okitu stoji arhitektura čiju ćemo vrijednost tek spoznati. Vodičani su treći puta sagradili svoj „hrvatski Karmel“.
Izložba koja će biti otvorena u Kulturnom centru ove subote, slikovno je svjedočanstvo vodičke vjere, mukotrpnog rada i ozarenih sretnih lica okupanih znojem i vjerom. To je svojevrsni povijesno-dokumentarni postav o Gospinom svetištu i duboko ukorijenjenom kršćanstvu.
Ali priča o Okitu ne bi bila potpuna bez priče o čudesnom stablu klena čija je jedna grana koja se pružala prema crkvi cvala o Božiću svake treće godine, pa čak i nakon talijanskog rušenja crkve. Upravo o tom „božićnom čudu“ govori knjiga koju će u subotu predstaviti njezin autor don Josip Mužić. Knjiga se sastoji od devet poglavlja u kojima se govori o Okitu, na osnovu činjenica utemeljenih na povijesnim izvorima i istraživačkom radu don Josipa, ali sadrži i brojna svjedočanstva. O Božićnom čudu na Okitu govorit će dr.sc. Nada Babić, predavačica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i Dina Vuletin Borčić koja je knjigu obogatila svojim grafičkim rješenjima.