Grad Vodice, Zavičajna udruga vodičkog kraja u Zagrebu, Župa Našašća Svetoga Križa – Vodice i Matica hrvatska organiziraju dan pasionske baštine  u Zagrebu,  u zgradi Matice hrvatske, u subotu, 10. ožujka u17 sati, na kojem će uz otvrenje izložbe biti priređen koncert glagoljaškog pjevanja u Vodicama i Prviću.

Pasionska baština je sudioništvo u umjetničkom izražavanju, o oživljavanju duhovne i kulturne baštine, o sjećanju na tradicionalne vrijednosti. Bogatstvo je toga što se njeguje kroz stoljeća, a Župa Našašća Svetoga Križa – Vodice korijene vuče iz 15. stoljeća. Pučko crkveno pjevanje, koje popularno nazivamo glagoljaškim, izvodi se na hrvatskom jeziku. Ono redovito ima lokalni pečat čiji napjevi odražavaju utjecaj gregorijanskih korala i svjetovne tradicijske glazbe. U vrijeme Korizme pjevaju se psalmi, korizmene poslanice, a u Vodicama pjevanje Muke redovito je uz solističke dionice. Mnogi su starinski korizmeni i velikotjedni napjevi odlikuju arhaičnom melodikom čime svaka župa doprinosi bogatstvu baštine.
Veliki tjedan obiluje liturgijskim i paraliturgijskim pobožnostima na koje su uključeni i Žudije. Ova lokalna tradicija pojačava slikovitost liturgije.

Program
Uvod:
Biserka Draganić: pročelnica Odjela za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske
Kristina Repar: Društvo prijatelja glagoljice
Dragan Nimac: Pjevana bastina župe Vodice u kontekstu glagoljaske pjevane baštine

Izvođači:
Crkveni zbor Župe Našašća sv. Križa – Vodice

Gosti:
Mali zbor crkvenih i dalmatinskih pjesama - Prvić Luka

Izložba (Mala dvorana): Šime Strikoman: Vodički Žudiji

Crkveni zbor Župe Našašća sv. Križa – Vodice bit će gosti na misi Župe sv. Kvirina na Pantovčaku u nedjelju, 11. ožujka 2018. u 10.30 sati.