Jučer je u vodičkom hotelu Olympia, u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović započela trodnevna jubilarna 20. međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2018 koju je u ime predsjednice svečano otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Na otvorenju je govorila i gradonačelnica Vodica Nelka Tomić, dr. med. izražavajući svoje zadovoljstvo što se ovako značajna manifestacija održava u Vodicama gdje  posljednjih desetak godina raste broj maslinika i kvalitetnih maslinovih ulja čiju ljekovitost priznaje i službena medicina.
Naime, Noćnjak godišnje okuplja i povezuje maslinare i uljare, znanstvenike i stručnjake, predstavnike resornih državnih institucija, proizvođače i distributere maslinarsko-uljarske opreme, trgovačke i hotelijersko-ugostiteljske kuće, medije te ostale subjekte vezane uz maslinarstvo i uljarstvo, a podržavaju ga znanstvene i obrazovne institucije, uz čije se suorganizatorstvo osmišljava trodnevni program s nizom stručnih predavanja, radionica i degustacija.

Na jučerašnjoj večeri otvorenja dodijeljena su osobna i kolektivna priznanja. Međunarodno priznanje Cavaliere Olio d'Oliva dobio je Damir Buntić iz Vodica, predsjednik Udruge dalmatinskih uljara, poznat kao organizator manifestacije „Dani mladog maslinovog ulja", dok su priznanja Joško Niskota dodijeljena uzornim maslinarima: Damiru Vodanovu iz Tišnjanske Dubrave, Vinku Trceri iiz Vodica i Živku Moriću iz Stankovaca. Za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva na svom području Zlatnu amforu Noćnjaka dobila je Šibensko-kninska županija. Dobitnica ovogodišnjeg priznanja Pavle Bakarić za životno djelo u maslinarstvu je Gordana Kožarić Silov iz Šibenika, a dobitnik priznanja Branko Škarica u uljarstvu je Stipe Jakus iz Marine.
Priznanje uljarskoj zadruzi koje dodjeljuje Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo dobila je Poljoprivredna zadruga „Maslina i Vino" iz Polače. Zlatno pero „Noćnjaka" za afirmaciju uljarstva i maslinarstva, zadrugarstva kroz medije uručeno je Nives Hladnić, novinarki Radio Knina, dok je voditelj Noćnjaka Joško Bonaći dobio nagradu Zlatni mikrofon.

Na ovogodišnju su Manifestaciju dostavljena 485 uzoraka iz maslinarskih regija Hrvatske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, od čega 440 uzoraka maslinovog ulja i 45 proizvoda od masline. Rezultati ocjenjivanja i svečana dodjela priznanja za otvorena maslinova ulja održat će se večeras, 16. ožujka u 20.00 sati, a za pakovine maslinovih ulja i proizvode od masline u subotu, 17. ožujka u isto vrijeme.