U povodu 17. svibnja, Dana Šibensko-kninske županije, u Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik, točno u podne, bit će održana svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj će ovogodišnjim laureatima biti uručene nagrade i priznanja.
Između ostalih i, Memorijalnom centru Faust Vrančić bit će dodijeljena plaketa za izniman doprinos promociji kulturne baštine, a posebno znanstvenog naslijeđa glasovitog i svestranog Fausta Vrančića.
U šest godina rada Memorijalni je centar obilježio dvije značajne obljetnice: četristotu godišnjicu tiskanja Vrančićevog kapitalnog djela Machinae Novae organizacijom Međunarodnog znanstvenog skupa Faust Vrančić i njegovo doba pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji se održao u rujnu 2015. Upravo je pri kraju tisak Zbornika radova s ovog skupa koji će uskoro biti predstavljen javnosti. U 2017. obilježena je četristota obljetnica Vrančićeve smrti popularno-znanstvenom tribinom održanom u svibnju u Memorijalnom centru.
Centar surađuje s akademskom i sveučilišnom zajednicom te s nizom nacionalnih i lokalnih baštinskih institucija na promociji i popularizaciji dostignuća i života Fausta Vrančića.

Vrijedno je spomenuti da je Grb županije za popularizaciju i afirmaciju Faustovog lika i djela dobila dr.sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i voditeljica projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu  u koji je Memorijalni centar partner uključen od samog početka i surađuje s dr.sc. Borić na promicanju Vrančića kao i na poticanju novih istraživanja i otkrivanju nepoznanica o liku i djelu ovog znamenitog Hrvata europskog glasa.