Ministarstvo kulture sufinancirat će nastavak istraživanja na vodičkim arheološkim lokalitetima, Velištaku i Velikoj Mrdakovici u 2020. godini. Tako će, uz kontinuirano izdvajanje iz Gradskog proračuna u kojem je i ove godine osigurano 85.000,00 kuna za ove aktivnosti, Ministarstvo izdvojiti 40.000,00 kuna za nastavak istraživanja na kasno-neolitičkom naselju Velištak i 45.000,00 kn za daljnje radove na liburnsko-rimskom naselju na Velikoj Mrdakovici.

Prošle je godine završena trinaesta kampanja sustavnog istraživanja na Velištaku, arheološkom nalazištu na otvorenom iz vremena rane faze hvarske kulture koje je vremenski datirano između 5000. i 4700. godine prije Krista. Do sada je istraženo skoro 500 m2 i pronađen je velik broj lončarije, alatki i ostataka prehrane - kosti životinja i ljušture školjaka. Rezultati dosadašnjih istraživanja pružaju značajne spoznaje o svakodnevnom životu naselja koje je živjelo prije gotovo 7000 godina. Naime, većina dosada istražnih nalazišta iz tog razdoblja su špilje koje su služile kao pastirska skloništa, dok je Velištak prvo istraživano naselje hvarske kulture u Dalmaciji.

Još od provedbe HERA projekta 2014. godine kada je sredstvima Europske unije otkriveno 17 prostorija, kontinuirano se nastavljaju istraživanja na liburnsko - rimskom utvrđenom gradinskom naselju na Velikoj Mrdakovici, samo u manjem obimu jer su i sredstva znatno manja. U prošloj su godini nastavljena istraživanja unutar devetnaeste prostorije, utvrđen je sjeveroistočni rub desete prostorije, sjeveroistočni zid osamnaeste prostorije te smjer jedne ulice. Također je pronađena veća količina ulomaka amfora, metalni ingot – predmonetarni način plaćanja i republikanski denar.