Stožer civilne zaštite Grada Vodica održao je jutros sjednicu na temu analize potencijalne ugroze od koronavirusa COVID-19 te su doneseni zaključci i odluke u cilju prevencije širenja zarazne bolesti. Sukladno preporukama županijskog, odnosno nacionalnog stožera civilne zaštite preporuča se organizatorima bilo kakvih javnih, sportskih ili kulturnih okupljanja da ih odgode do daljnjega.
Oni organizatori koji smatraju da mogu održati određeno javno okupljanje, bilo koje vrste, dužni su osigurati najviše higijenske standarde koji uključuju: plakat za javne prostore s uputama zaštite i plakat o pravilnom pranju ruku, punktove s dezinfekcijskim sredstvima i dati jasnu uputu sudionicima da se suzdrže od rukovanja i bližih socijalnih kontakata. Naravno, svim respiratornim bolesnicima s povišenom tjelesnom temperaturom preporuča se ne odlaziti na bilo koja javna okupljanja.

Zavod za javno zdravstvo će temeljem uvida stručne osobe za takva događanja izdati potvrdu, a županijski Stožer civilne zaštite će temeljem te potvrde dati ili odbiti suglasnost za održavanje javnog skupa. Organizatore se upućuje da svako događanje prijave u roku od pet dana prije održavanja, a sva događanja koja se održavaju za manje od pet dana treba prijaviti odmah. Događanja je potrebno prijaviti na mail adresu stozer.civilne.zastite@skz.hr

Već su od prije prema preporuci županijskog stožera odgođena sva najavljena događanja u Kulturnom centru Vodice i Gradskoj knjižnici Vodice, kao i grupne posjete u Memorijalnom centru Faust Vrančić. Također, s obzirom da su odgođena sva sportska natjecanja, stožer civilne zaštite Grada Vodica je donio odluku o prestanku treniranja svih sportskih klubova na području Grada Vodica do daljnjega. Stav Stožera je da što javnih okupljanja bude manje, manji je i rizik od širenja virusa.
S obzirom na obustavu nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima u zemlji, koja započinje od ponedjeljka, 16. ožujka, Stožer civilne zaštite Grada Vodica donio je odluku o uvođenju dežurstva u dječjem vrtiću Tamaris i to za one obitelji koje nemaju mogućnost da osiguraju čuvanje djece i brigu o njima.
Još jednom apeliramo na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka (smanjiti rukovanje, ne voditi razgovore u bliskom kontaktu, koristiti mjere zaštite okoline pri kihanju ili kašljanju), a ukoliko imate simptome respiratorne infekcije ne dolaziti na radno mjesto te na taj način smanjiti mogućnost prijenosa infekcije kolegama. Kao zajednica, možemo pokazati odgovornost na način da ne širimo dezinformacije, kontinuirano se educiramo i vodimo brigu o higijenskim navikama.
Stožer civilne zaštite Grada Vodica je u stanju pripravnosti i u stalnom je kontaktu sa županijskim stožerom i prati njihove daljnje preporuke te će o svim novonastalim situacijama i odlukama javnost biti pravovremeno obaviještena.