Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja pod nazivom Transparentnost proračuna lokalnih jedinica koje je provedeno na svih 576 županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Grad Vodice ocijenjen je odličnom ocjenom za otvorenost proračuna devetu godinu zaredom te je time svrstan na listu najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj.
Za potrebe istraživanja, proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim internetskim stranicama lokalnih jedinica, a to su: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2021., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2022., prijedlog proračuna za 2023., izglasani proračun za 2023. te proračunski vodič za građane za 2023. godinu.

„Proračunska transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost upravljanja javnim sredstvima.“, poručuju iz Instituta za javne financije najavljujući završetak istraživanja u ovom obliku i s ovom metodologijom.
Detaljni rezultati istraživanja dostupni su posredstvom interaktivne karte