Grad Vodice

www.grad-vodice.hr

Cjelovečernji koncert ansambla Lado

Datum i vrijeme: 25. srpnja 2016. 21:30 h
Mjesto: Obala Vladimira Nazora

Turistička zajednica grada Vodica počastit će nas večers cjelovečernjim koncertom Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.
Ovaj dugovječni profesionalni folklorni ansambl, kroz više od šest desetljeća postojanja, istražuje, prikuplja, umjetnički obrađuje te izvodi najljepše primjere bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. U radu LADA sudjeluju najpoznatiji hrvatski etnokoreolozi i koreografi, etnomuzikolozi, glazbeni aranžeri i folkloristi, skladatelji i dirigenti nadahnuti pučkim glazbenim stvaralaštvom, stoga na repertoaru LADA ima više od stotinu koreografija, vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost.

Njegovih četrdeset vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a četrnaest odličnih glazbenika svira na osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.

LADO je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija - od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na newyorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu, brojnih svjetskih opernih kuća, festivala, svjetskih izložbi, olimpijskih igara...

Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine, LADO je dobio mnoge nagrade i priznanja: Godišnju nagradu INA-e za promicanje hrvatske kulture u svijetu za 2006. godinu; 24 Porina, među kojima i Porin za životno djelo (2002.); četiri Nagrade grada Zagreba (1963., 1968., 2002., 2009.); Nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama 2003.; dvije Nagrade Ivan Lukačić na 34. i 44. Varaždinskim baroknim večerima (2004., 2014.), Povelju predsjednika Republike Hrvatske za 60. godina umjetničkog djelovanja (2009.)... LADO je 2002. godine bio predstavnik Europe na VI. Svjetskom simpoziju zborske glazbe u Minneapolisu.

PROGRAM KONCERTA:
1. ĐURĐEVEČKE FELE
Glazbena obrada: Marijan Makar
2. MEĐIMURSKA PISANA NEDELJA
Koreografija: dr.sc. Ivan Ivančan
Glazbena obrada: dr. sc.Ivan Ivančan i Božidar Potočnik
3. 1915. LETO, narodna pjesma iz Međimurja
Glazbena obrada: Marijan Makar
4. KATARINA ZLATA HĆI
Koreografija i glazbena obrada: dr. sc. Ivan Ivančan
5. EJ SVIRAJ PAVO, pjesme i plesovi Baranje
Koreografija: Krunoslav Šokac
Glazbena obrada: Duško Topić
6. SMOTRA U ŠIROKAMA
Koreografija i glazbena obrada: dr. sc. Ivan Ivančan
7. ZAGORSKI DRMEŠARI
Koreografija: dr. sc. Ivan Ivančan
Glazbena obrada: dr. sc. Ivan Ivančan i Marijan Makar
8. LIČKI PLESOVI
Koreografija i glazbena obrada: dr. sc. Ivan Ivančan
9. BUNJEVAČKI MOTIVI, teme narodnih plesova bunjevačkih Hrvata
Glazbena obrada: Marijan Makar
10. NA VELIKO PRELO
Koreografija: Andrija Ivančan
Glazbena obrada: Andrija Ivančan i Siniša Leopold

DANAS
Nema zakazanih događanja.

NAJAVA
Nema zakazanih događanja.