Grad Vodice

www.grad-vodice.hr

Dan hrvatskih knjižnica

Datum i vrijeme: 11. studenog 2016. 18:30 h
Mjesto: Gradska knjižnica Vodice

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga, na dan kada je 1960. godine Sabor NRH donio ukaz o proglašenju prvog Zakona o bibliotekama kojim su postavljeni pravni temelji za sustavni rad i razvoj svih vrsta hrvatskih knjižnica, nositeljica razvoja pismenosti i obrazovanja i čuvarica hrvatske kulturne i znanstvene baštine.
Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je 2010. godine Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima. Taj dan je prigoda da knjižnice javnosti predstave svoj rad, ali i upozore na probleme s kojima se svakodnevno susreću.
Ovogodišnji Dan hrvatskih knjižnica odvija se pod sloganom Knjižnice za bolje sutra. Budimo aktivni, zagovarajmo zajedno! kako bi se osnivače, korisnike, suradnike i širu javnost potaknulo ne samo na razmišljanje o tome što knjižnica znači za njih i njihovu zajednicu, već i na zagovaranje širenja i modernizacije hrvatskih knjižnica kao mjesta na kojima svatko može pronaći potrebne izvore za stjecanje novih znanja i vještina te prostor za susrete sa suradnicima i prijateljima.
U svrhu poticanja kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama, Hrvatsko knjižničarsko društvo od 2012. godine dodjeljuje priznanje „Knjižnica godine" najboljoj knjižnici čiju izvrsnost procjenjuje Povjerenstvo prema Kriterijima za vrednovanje / procjenjivanje izvrsnosti za dodjelu priznanja „Knjižnice godine". Ove godine dobitnica priznanja „Knjižnica godine" je Hrvatska knjižnica za slijepe, a Gradska knjižnica Vodice bila je nominirana za ovu nagradu na razini Šibensko-kninske županije.

Ovom slavlju priključujemo se glazbom - u multimedijalnoj dvorani bit će održan koncert ovogodišnjih polaznika Tečaja za gitaru i sintisajzer koji je održan u sklopu Pučkog otvorenog učilišta Vodice. Pod umjetničkim vodstvom Juraja Birina, Damira Fržopa, Tončija Zekonjića nastupit će: Tomislav Bašić, Franko Brnadić, Lucija Petra Josić, Dorian Stiblik, Brigita Cvitan, Iris La Mazza, Marija Skočić, Sasha Ianachi Ćopić, Lucija Burazer, Anton Jakovljević, Tomislav Babac, Marko Alfirev i Franka Sladoljev. Podijelit ćemo i tradicionalne nagrade najčitateljima u 2016. godini u tri kategorije: dijete do 12 godina starosti, tinejdžer/ica i osoba starija od 19 godina. Podsjećamo Vas i na akcije koje provodimo tijekom Mjeseca hrvatske knjige - besplatna članarina svim srednjoškolcima te prikupljanje knjiga i slikovnica za „Dječju sobu" u MO Srima (knjige se mogu donijeti u Gradsku knjižnicu Vodice).

Zagovarajmo zajedno knjižnice za bolje sutra!

DANAS
Nema zakazanih događanja.

NAJAVA
Nema zakazanih događanja.