Grad Vodice

www.grad-vodice.hr

Gusle moje električne

Datum i vrijeme: 14. listopada 2016. 20:00 h
Mjesto: Kulturni centar Vodice

Gusle moje električne je glazbeno – scenska predstava koja se bavi hrvatskom glazbenom tradicijom i njenom suvremenom interpretacijom. Mogli bi smo je nazvati svojevrsnim zvukoplovom. Sadrži mnoge duhovite i suvremene oblike odraza stvarnosti. U današnje se vrijeme brzog života i posvemašnje izloženosti svim medijima nalazimo izgubljeni, otuđeni jedni od drugih. Izražavajući čežnju za ponovnim jedinstvom svog plemena Željko Vukmirica istražuje zvukove usađene u tkivo svog naroda. Ona je odraz cjelokupnog iskustva glumca koji je surađivao sa Jacques Lecoqom, i drugim poznatim autorima svog vremena. Neki od toponima su: glazbeno – govorne vrednote naroda u njegovim karakterističnim točkama: od naratorske forme koju nalazimo u lijerici, preko bećarca kojeg nalazimo u Ličkom Lešću, zatim dinarske ojkalice, na električnim guslama pjevane duhovite pjesme, do komiških faćenda i suvremenog splitskog tehna.

Namjera je baviti se tradicionalnom kulturom u njenim najsmješnijim oblicima te spojiti ono duhovito tradicionalno sa duhovitim modernim: obzirom da "volimo ježa budalu", i da je riječ o iskusnom izvođaču monokomedija koji je izrazio organsku potrebu da se bavi tradicjonalnim glazbenim oblicima naroda iz kojeg potjeće.

IGRA : ŽELJKO VUKMIRICA
GLAZBENI SURADNIK: VALENT SAMARDŽIJA - NT WAWE, električna šargija i električna gitara
DRAMATURGIJA: MORANA FORETIĆ
REŽIJA BORNA ARMANINI

TRAJANJE 75 MINUTA

Iz kritika:
"...Gluma Željka Vukmirice, a pogotovo bogatstvo scenskog govora i interpretativnih mogućnosti iskazanih uglavnom glasom, čine ovu predstavu – uz vrlo važan element glazbe kao njezin temeljni motiv, iznimno dinamičnom. Ta se dinamičnost ne postiže pokretom (kojeg gotovo da i nema) nego glazbom i glasom, u usklađenom odnosu dvojice interpreta na sceni – Željka Vukmirice i Marka Samardžije, čiji je scenski integritet obojen širokim spektrom izvođačkih mogućnosti. Stoga je predstava posvećena istraživanju glazbe i zvuka, koncentrirajući svoje najbolje trenutke u konstrukciji i dekonstrukciji odnosa baštine i identiteta, jezika i značenja, što se uokviruje lucidnom gradnjom komike, i to prvenstveno utemeljene na značenjima, ali i komunikaciji baštine s trenutkom njezina promišljanja.
Zaključno, Gusle moje električne predstava su mnogobrojnih silnica okupljenih u vrsnoj glumi Željka Vukmirice, čija je struktura često raspršena i namjerno konfuzna, čime se u potpunosti ostvaruje identifikacija predstave kao snoviđenja, često duhovitih nadahnuća. " (Kazalište.hr)

DANAS
Nema zakazanih događanja.

NAJAVA
Nema zakazanih događanja.