Grad Vodice

www.grad-vodice.hr

Mastodont

Datum i vrijeme: 26. ožujka 2017. 20:00 h
Mjesto: Kulturni centar Vodice

Večer uoči Svjetskog dana kazališta, u Kulturnom centru Vodice Dramska amaterska družina Pučkog otvorenog učilišta Vodice izvodi komičnu predstavu pučkog kazališta prema drami Ive Brešana: Mastodont.
Predstava je premijerno izvedena 3. prosinca prošle godine pred prepunom dvoranom Kulturnog centra, a na ponovljenoj izvedbi 26. ožujka, u publici će sjediti i selektor Hrvatskog sabora kulture Joško Ševo, profesor na Dramskoj akademiji u Zagrebu, dramski prvak, kazališni, televizijski i filmski glumac. O njegovom dojmu ovisit će hoće li najnoviji uradak vodičkih dramskih amatera sudjelovati na ovogodišnjem 57. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera čiji će se drugi dio održavati u Vodicama od 26. do 28. svibnja.

Glume: Grgo Birin, Ante Strikoman, Ante Radin Mačukat, Dario Radin Mačukat, Ante Marić i Tomislav Mor
Režija, scenografija: Zdravko Todorović
Svjetlo, ton: Mario Petrović

Ulaz slobodan

IVO BREŠAN U PUČKOM KAZALIŠTU VISOKOG STILA
Dramska amaterska družina Pučkog otvorenog učilišta Vodice igra ove jeseni predstavu tzv. pučkog kazališta visokog stila, jednog od njegovih utemeljitelja, Ive Brešana, rodom iz Vodica(!), koji ove godine slavi 80. rođendan!

Osim dvaju glavnih razloga: učenja na velikom piscu i odavanja počasti slavljeniku, do Ive Brešana dovodi nas repertoarna potreba za pučkim i komičnim te intenzivirana arheološka iskapanja u vodičkom zaleđu, što je Brešanu, majstoru kontrapunkta, davnih godina, u grotesknom misteriju Arheološka iskapanja kod sela Dilj, bila prava tema za usklađivanje ili suprotstavljanje klasičnog i suvremenog, za priču o filozofu Platonu u siromaškoj Zagori. Na taj fenomen intertekstualnosti redovito nailazimo u Brešanovim dramama jer, kako nam tumače teoretičari Solar i Vidan, općepoznati model otkriva da je naš položaj sada varijanta onog vječnog i da naš slučaj ovdje, kad se prepozna u klasičnom, postaje shvatljiviji i, nije više običan, banalan…
Mastodont je šaljiva priča o simpatičnim, naivnim milicionerima maloga općinskog središta šibenskog zaleđa,
80-ih godina 20. st. koji revno istražuju sumnjivog stranca i njegova domaćeg pomagača, ne bi li im našli koji dokaz da su špijuni… Bez sumnje, vjerna će vodička publika ovom vedrom igrom mladih amatera biti sasvim zadovoljna.

Ali, kako ne bismo ostali dužni velikom hrvatskom piscu, klasiku dramske književnosti, jer Brešana nije dovoljno slaviti tek komičnom jednočinkom, svesti ga na farsu, pričicu o milicajcima iz provincije, vodički amateri pripremaju i drugu inačicu predstave Platonopolis u Stanici milicije Dilj, u kojoj se prepliću Mastodont i prizori iz Arheoloških iskapanja kod sela Dilj s temeljnom porukom da je ideja filozofa Platona o pravednoj državi, u kojoj će vladati mudri, a služiti im silni, neostvariva, iz čega zaključujemo da je filozofija pred mačem nemoćna..

IVO BREŠAN, hrvatski književnik, Šibenčanin, rodio se 27. V. 1936., dakle u Vodicama. Radio je 60-ih i 70-ih godina na šibenskoj Gimnaziji kao profesor hrvatskog jezika i filozofije, bio je i umjetnički voditelj Centra za kulturu Šibenik i Međunarodnog dječjeg festivala. Piše drame, romane, pripovijetke, scenarije…Najvažnija su mu djela: Hamlet u selu Mrduša Donja, Nečastivi na filozofskom fakultetu, Svečana večera u pogrebnom poduzeću, Arheološka iskapanja kod sela Dilj; Ptice nebeske, Katedrala, Mrtvima ništa ne treba; Izbavitelj, Tajna Nikole Tesle, Kako je počeo rat na mom otoku…Dobitnik je najvećih književnih nagrada: Miroslav Krleža, Ksaver Šandor Gjalski i Vladimir Nazor.
Ivo Brešan napustio nas je 3. siječnja 2017. godine, mjesec dana nakon vodičke premijere njegova Mastodonta.

voditelj Dramske amaterske družine
Zdravko Todorović

DANAS
Nema zakazanih događanja.

NAJAVA
Nema zakazanih događanja.