Grad Vodice

www.grad-vodice.hr

Slike iz života ratnika

Datum i vrijeme: 05. ožujka 2017. 19:00 h
Mjesto: Kulturni centar Vodice

U nedjelju, 5. veljače, u Kulturnom centru Vodice s početkom u 19 sati održat će se premijera dokumentarnog filma Slike iz života ratnika, redatelja Silvija Mirošničenka, koji i kod struke i kod publike izazivao golem interes i pohvale. Film je napravljen u produkciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana i Udruge dr. Ante Starčević - Tovarnik i govori o ratnom junaku vukovarske obrane, Ivanu Anđeliću Doktoru koji slovi za jednog od istinskih ratnih heroja koji se neviđenim žarom borio na nekoliko ratišta i pokazao veliku snalažljivost i hrabrost kakva je karakteristična samo za izuzetne ljude.

Tihi i skromni ljudi, kao i u brojnim životnim sferama i događajima, uvijek su bili oni preko čijih leđa je prelazila glavnina tereta. Nikad se nisu žalili. Šutjeli bi i radili ono za što su bili uvjereni da trebaju i moraju. Tako je bilo i u Domovinskom ratu koji je “iznjedrio” puno tihih i neprimjetnih momaka koji su uvijek “teglili” i bili srce i duša svoje postrojbe. Zbog te svoje osobine većina ih je široj javnosti ostala nepoznata, a oni ostali heroji suborcima i krugu ljudi koji su ih poznavali.

Ivan Anđelić – Doktor svoje korijene vuče iz Rame, pa je vođen željom da sudjeluje u njenoj obrani, nakon pada Vukovara, došao pomoći svojim velikim ratnim iskustvom. Nakon dolaska, postaje zapovjednik obrane Rame i ustrojava brigadu Rama. Sa svojim suborcima iz Vukovara neumorno prenosi ratna znanja i iskustva na vojnike. Polovicom lipnja 1992. godine sudjeluje u akciji u kojoj je teže ranjen. Nakon teškog izvlačenja i višesatnog putovanja preko Vran planine, prebačen je u bolnicu u Splitu gdje je operiran, a nakon toga se liječi dulje vrijeme. Iako ranjavan više puta, odbijao je otići u zasluženu mirovinu i nastavio je karijeru profesionalnog vojnika sve do mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i preustroja ratnih postrojbi HV-a kada je umirovljen.

Svečanoj vodičkoj premijeri 52-minutnog filma “Slike iz života ratnika” prisustvovat će glavni protagonist filma Ivan Anđelić - Doktor i producent Antun Ivanković.

DANAS
Nema zakazanih događanja.

NAJAVA
Nema zakazanih događanja.