Grad Vodice

www.grad-vodice.hr

Teatar Exit: PLUĆA

Datum i vrijeme: 14. srpnja 2017. 21:00 h
Mjesto: Kulturni centar Vodice

U petak, 14. srpnja u Kulturnom centru Vodice gostuje Teatar EXIT s predstavom PLUĆA, u režiji Aide Bukvić.
Igraju: Jadranka Đokić i Amar Bukvić

O predstavi:
Mladi, obrazovani i ekološki osvješteni. Recikliraju, gledaju dokumentarce i art filmove, čitaju knjige o pravim stvarima, voze se biciklima i kupuju od onih koji ne izrabljuju. Ali, se i voze automobilima, kupaju u kadi i ponekad ostave vodu da curi bez prave potrebe.
Može li se imati dijete i istovremeno biti ekološki osvješten, tek je jedna od dvojbi koja će se pojaviti kada jednog popodneva On „predloži dijete“. A Ona se previše brine, previše razmišlja i ima veliku, zaista veliku potrebu razgovarati o svemu, razmotriti stvari jer sve učinjeno mora biti i dobro promišljeno.

„Pluća“ su duhovit, emotivan, ponekad i brutalno iskren mentalni slalom generacije kojoj je propitivanje imperativ, a nesigurnost odavno postala stil življenja. Slalom prepun sumnji, strahova i potrebe za bliskosti, u kojem se neka vrata promaše, na nekima se izgubi previše vremena dok se neka zahvate baš onako kako treba, u pravom trenutku na pravom mjestu kada se ipak dogodi Život. (Aida Bukvić, redateljica)

Nagrade:
9. FESTIVAL REGIONALNIH KAZALIŠTA ”PROLOG” 2016.
-predstavi PLUĆA dodijeljena je nagrada za najbolju predstavu festivala po ocjeni publike (4,91)
20. TEATARFEST ”PETAR KOČIĆ”, BANJA LUKA, 2017.
-Jadranki Đokić dodijeljena je nagrada za najbolju žensku ulogu

Iz medija
PLUĆA NA JAKIM LEĐIMA DVOJE GLUMACA
”Oni su obrazovani , štoviše ona je pred obranom doktorata , oni čitaju knjige, gledaju dokumentarne filmove , putuju , brinu se o okolišu… Bomba pada u njihov život kada on spomene dijete. U majstorski napisanim dijalozima tada se razotkriva sva histeričnost naše sadašnjosti, otkrivaju problemi koje radimo ni iz čega , iz mirnog života bujaju strahovi. Jesmo li postali toliko sebični da svoj uređeni život ne želimo “ unerediti” djetetom?, pitanje je koje nimalo skriveno nameće autor. Uloge tumače Jadranka Đokić i Amar Bukvić , glumci koji su odavno dokazali svoju prednost kada treba odgovoriti na najveće teatarske izazove”. (Bojana Radović, Večernji list)

SUSRET INTIMNOSTI I PARANOIDNE DEMOKRACIJE
”Pluća su, dakle, još jedna klasična glumačka predstava Exitova repertoara, s napomenom da njezino istraživanje krhke, lako lomljive veze među suvremenim parovima, kao i čitave panorame društvenih strahova kroz koje su provučeni svi naši odnosi, donosi zanimljiv diskusijski predložak za mnoge generacije punoljetnih gledatelja. Upravo živa prisutnost glumačkih lica na sceni omogućuje publici izlazak iz opće virtualnosti, kao i mogućnost sučeljavanja s vlastitom tjeskobom pomoću pojačane glumačke otvorenosti. Pluća žele da dišemo manje zgrčeno i da volimo manje unezvjereno, samim time zaslužujući poštovanje svoje publike”. (Nataša Govedić, Novi list)

ŽELJA ZA DJETETOM OTVARA AMBIS STREPNJI I STRAHOVA
”Tečna je i gluma dvoje protagonista. Posebno se istakla Jadranka Đokić kojoj je ova uloga u Exitu jedna od najboljih u karijeri. Đokić bez poteškoća ulazi u lik i donosi sve emocije, unutarnja previranja, slabost, ludilo i ranjivost kroz koje prolazi moderna mlada žena suočena s teškim životnim odlukama. Njena gluma bila je toliko iskrena da je publika na trenutke pustila i pokoju suzu”. (Mia Mitrović, Express)

O NEPOTREBNIM NEUROZAMA
”Redateljica je veoma duboko uronila u kompleksnost dramatičareve teme, pomno je iščitala sa svih strana i asocijativnim redateljskim rješenjima obogatila te ponudila zanimljivu predstavu uvjerljive poruke i bez egzibicionističkih redateljskih eksperimenata”. (Andrija Tunjić, Vijenac)

IZMEĐU KOREKTNOSTI I OSJEĆAJA
”U vrlo promišljenoj redateljskoj viziji preciznog ritma i delikatnog balansiranja između ozbiljnog i smiješnog Aide Bukvić s vrhunskim glumačkim izvedbama Jadranke Đokić i Amara Bukvića Pluća se ostvaruju kao punokrvna drama dvoje zanimljivih pojedinaca kojih se životi lome pod teretom nekritički prihvaćenih normi korektnosti generacije koja počinje graditi svijet i društvo na temeljima neke nove pravednosti. Takvom interpretacijom Macmillanovog teksta ova je zagrebačko-sisačka koprodukcija još jedan značajan doprinos visokim standardima koji vladaju na Exitovoj pozornici”. (Tomislav Kurelec, Kazalište.hr)

O DISANJU – ”PLUĆA”
”Pluća rese sklad, time i ljepota, kao i (naizgledna) jednostavnost, od one vrste koja nas može nagnati na zavaravajuću pomisao da to može svatko, a koja je pouzdan svjedok toga da su se postavljači predstave izvrsno razumjeli s predloškom”. (Janko Heidl, Mixer.hr)

DANAS
Nema zakazanih događanja.

NAJAVA
Nema zakazanih događanja.