Grad Vodice

www.grad-vodice.hr

Tribina o Faustu

Datum i vrijeme: 18. svibnja 2017. 11:00 h
Mjesto: Memorijalni centar Faust Vrančić, Prvić Luka

Povodom Međunarodnog dana muzeja, u četvrtak, 18. svibnja, s početkom u 11 sati, u Memorijalnom centru Faust Vrnačić će se održati susret predstavnika različitih baštinskih struka uključenih u izučavanje, prezentaciju i popularizaciju djela Fausta Vrančića.
Zamišljeno kao znanstveno-popularna tribina, okupljanje će u prvom redu biti prigoda da se povodom pet godina postojanja Memorijalnog centra sagledaju dosadašnje djelovanje i postignuća te ustanove. Biti će riječi i o najnovijim doprinosima hrvatskih znanstvenika i kulturnih djelatnika poznavanju, tumačenju i javnom promoviranju Faustova opusa, ponajprije kroz izdavačke i izložbene projekte, a u razgovoru će se nastojati utvrditi prioriteti i formulirati prijedlozi budućih zajedničkih aktivnosti znanstvenih, arhivskih, knjižničnih i muzejskih ustanova u Hrvatskoj i inozemstvu.
U godini u kojoj obilježavamo 400. obljetnicu Vrančićeve smrti važno je istaknuti da je on svojim profesionalnim, intelektualnim i duhovnim djelovanjem povezao i ujedinio različite političke prostore Europe svoga doba – od rodnog Šibenika i Dalmacije, Hrvatsko-ugarskog kraljevstva i Habsburškog carstva, do Mletačke i Papinske države. Iz tog je razloga – poglavito s obzirom na činjenicu da je u razdoblju koje je proteklo od osnutka Memorijalnog centra "Faust Vrančić", pristupanjem Hrvatske u članstvo Europske unije proširen i nadograđen okvir djelovanja hrvatske znanosti, kulture i gospodarstva – nužno uspostaviti aktivnu suradnju s međunarodnim znanstvenim i kulturnim institucijama, poglavito s ekspertima za povijest znanosti i tehnologije, izumiteljstva, filozofije, jezikoslovlja i književnosti na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće.
Raznovrsnost opusa Fausta Vrančića i univerzalnost njegovih poruka obvezuju na kontinuirano promišljanje i pronalaženje inovativnih, što svrsishodnijih načina i strategija povezivanja budućih aktivnosti i inicijativa, kako u sferama znanosti, kulture i obrazovanja, tako i segmenta turističkog gospodarstva zasnovanog na prezentaciji nacionalne baštine.

DANAS
Nema zakazanih događanja.

NAJAVA
Nema zakazanih događanja.