Grad Vodice

www.grad-vodice.hr

Velika Mrdakovica u širem povijesnom kontekstu

Datum i vrijeme: 30. ožujka 2017. 19:00 h
Mjesto: Kulturni centar Vodice

S malim, ali opravdanim, zakašnjenjem, Pučko otvoreno učilište Vodice povodom Svjetskog dana voda organizira predavanje Velika Mrdakovica u širem povijesnom kontekstu. Vodi, stvarateljici svega živoga, izvoru života i našem plavom kruhu, već su bile posvećene brojne izložbe i tribine, a ovoga se puta osvrćemo na vodu kao važan medij kojim su se ostvarivali kontakti među narodima, susretale civilizacije, razvijala razmjena i trgovina, spajali se različiti svjetovi utječući jedni na druge.

Velika Mrdakovica, koju će mnogi arheolozi povezati s Klaudije Ptolemejovom Arauzonom ili, kako joj mi danas, nakon otkrivanja megalitskih ostataka na samom tjemenu volimo tepati, Hrvatska Mikena, kroz godine sustavnog istraživanja ponudila je mnogobrojne vrijedne artefakte na osnovu kojih možemo zamisliti kako se na ovom području živjelo prije nešto više od tri milenija. A nedavno otkriveni ostaci rimskog brodoloma u podmorju otoka Žirja upotpunjuju našu sliku o vezama koji su onodobni stanovnici imali sa svijetom koji ih je okruživao.

O rezultatima arheoloških istraživanja na Velikoj Mrdakovici govorit će viši kustos antičke zbirke Muzeja grada Šibenika Toni Brajković koji posljednjih sedam godina vodi istraživanja na ovom lokalitetu. Ostaci brodoloma iz 4. stoljeća prije Krista otkriveni su tek prije nešto više od godinu dana i ovo je jedinstvena prilika da se upoznamo sa spoznajama do kojih nas dovodi otkrivena podvodna ostavština otoka Žirja. Po prvi puta Vodice ugošćuju dr.sc. Irenu Radić Rossi, podvodnu arheologinju, docenticu Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, nositeljicu tri kolegija na preddiplomskom studiju, četiri kolegija na diplomskom studiju i kolegija s pomorskom tematikom u okviru poslijediplomskog studija Arheologija istočnog Jadrana i Jadran – Poveznica među kontinentima. Irena Radić Rossi autorica je brojnih znanstvenih radova objavljenih u znanstvenim publikacijama u zemlji i inozemstvu, vodi projekte istraživanja i zaštite arheološke baštine u hrvatskom podmorju i priobalju. Od 2015. godine voditeljica je istraživačkog projekta Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje koji je financijski podržala Hrvatska zaklada za znanost.

Jedinstvena i vrlo zanimljiva multimedijalna predavanja održat će se u Kulturnom centru Vodice, u četvrtak, 30. ožujka s početkom u 19 sati.
Pučko otvoreno učilište Vodice vas poziva da dođite, naučite nešto novo, a zatim se zasladite rimskim slasticama i vinom uiz ugodno druženje i čavrljanje o arheologiji našeg kraja s pravim znalcima.

DANAS
Nema zakazanih događanja.

NAJAVA
Nema zakazanih događanja.