Grad Vodice

www.grad-vodice.hr

Faust Vrančić i njegovo doba - predstavljanje Zbornika

Datum i vrijeme: 20. studenog 2018. 13:00 h
Mjesto: Gradska knjižnica Juraj Šižgorić, Šibenik
U utorak, 20. studenog u 13 sati u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku bit će predstavljen zbornik FAUST VRANČIĆ I NJEGOVO DOBA s Međunarodnog znanstvenog skupa u povodu 400. obljetnice objavljivanja Machinae Novae. Zbornik će predstaviti dr.sc. Marijana Borić, HAZU.

Memorijalni centar Faust Vrančić je obilježio 400. obljetnicu objavljivanja Machiane novae/Novih strojeva Fausta Vrančića organizacijom Međunarodnog znanstvenog skupa Faust Vrančić i njegovo doba u rujnu 2015. godine u Vodicama i Šibeniku pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i u suradnji s dr. sc. Marijanom Borić iz Odsjeka za povijest matematičkih i prirodnih znanosti. Realizaciju skupa su potpomogli Šibenska biskupija, Šibensko-kninska županija, Grad Šibenik i Gradska knjižnica Juraj Šižgorić iz Šibenika.
Potaknuti ranijim radovima sveučilišne i akademske zajednice, istaknutih pojedinaca i institucija vezanih za istraživanje iznimnog opusa Fausta Vrančića, Memorijalni centar se organizacijom znanstvenog skupa nastojao nadovezati na sva prijašnja istraživanja i potaknuti različite stručnjake na nova istraživanja koja bi rezultirala novim spoznajama. Nove su spoznaje objedinjene u znanstvenom zborniku čije su tiskanje pomogli Ministarstvo znanosti i umjetnosti i Šibensko-kninska županija.
Svi radovi objavljeni u Zborniku prošli su recenzentski postupak i to po dvoje recenzenata svaki rad. Zbornik u cjelini recenzirali su akademik Žarko Dadić i prof. dr. sc. Lahorka Plejić Poje. Kroz objavljene radove je predstavljen izniman značaj Vrančića za hrvatsku kulturnu; njegov filozofski, lingvistički i hagiografski rad te intelektualna i kulturna povijest doba u kojem je živio. Radovi u zborniku povezani su u tematske cjeline, poštujući raznolikost Vrančićeva bogatog opusa. U zborniku se nalazi dvanaest radova petnaest autora iz različitih područja. Obrađeni su Vrančićevi izumi iz Machinae novae i predstavljeni kroz prizmu moderne 3 D tehnologije. Jezikoslovna skupina radova se bavi petojezičnim rječnikom. Treća skupina radova se bavi dosada malo istraženim Vrančićevim filozofskim radom te njegovim izdanjima Logica nova i Etica Christiana. Tu su i radovi koji iz mikroperspektive prikazuju kulturne i duhovne prilike šibenskog zavičaja potkraj 16. stoljeća. Zatim oni koji prezentiraju fond obitelji Draganić-Vrančić u Državnom arhivu u Zadru i nepoznati dosad neistraženi arhivski dokumenti o životu i radu Fausta s posebnim osvrtom na Vrančićevo traženje patenata za svoje izume.
Zbornik završava radom koji poziva na nova znanstvena istraživanja koja omogućava upravo ova vrijedna arhivska građa obitelji Draganić-Vrančić nastale u vremenskom rasponu između 1484. i 1921. godine.




DANAS
Nema zakazanih događanja.

NAJAVA
Nema zakazanih događanja.