Grad Vodice

www.grad-vodice.hr

Jadran bez plastike

Datum i vrijeme: 28. lipnja 2019. 20:30 h
Mjesto: Kulturni centar Vodice

U petak 28. lipnja u 20:30 sati u Kulturnom centru Vodice, stručnim predavanima započinje provođenje projekta Jadran bez plastike. Riječ je je o projektu kojeg je pokrenulo vodičko komunalno društvo Leć u sklopu svog sveobuhvatnog programa Očuvaj okoliš koji provodi već nekoliko posljednjih godina i koji je usredotočen na promicanje i provedbu odvojenog sakupljanja otpada, pametno gospodarenje otpadom, recikliranje i ponovnu upotrebu.
Jadran bez plastike je znanstveno—edukativan projekt namijenjen akademskoj zajednici i studentima koji bi, putem predavanja, rada na terenu i susreta s građanima, trebali osvijestiti ljude o posljedicama i negativnim učincima neodgovornog ponašanja prema okolišu na ljudsko zdravlje. Znanstven, jer sa stručnog i znanstvenog stajališta obrazlaže uzroke i posljedice negativnih utjecaja odbačene plastike u okoliš, a edukativan, jer svojim aktivnostima doprinosi osvještavanju građana i mijenja njihova ponašanja i odnos prema okolini. Cijeli je projekt, u prvom redu, usmjeren upravo na mlade akademske građane od kojih se očekuje da su aktivistički raspoloženi, otvoreni i da imaju razumijevanje za gorući ekološki problem, da su dovoljno odgovorni i ozbiljni da shvaćaju da daljnji odnos i ponašanje ljudi prema Zemlji, ovisi upravo o njima, njihovim daljnjim aktivnostima i stavovima.
Problem odbačene plastike u moru je globalni problem koji nas sve više brine, o kojem se puno govori, a različitim aktivnostima problem se nastoji smanjiti i onemogućiti daljnje zagađivanje mora i okoliša. Ali samo smanjenje ili čak ukidanje upotrebe predmeta od plastike nije dovoljno, jer „nismo otok“. Načinom života utječemo jedni na druge, pa ako jedna sredina smanji ili potpuno ukine korištenje proizvoda od plastike, to ne znači da će biti pošteđena daljnjeg zagađenja i da će na svojem području imati čisto more i obalu. Plastika će doći s drugih obala i mora.
Na području Grad Vodica, već se nekoliko godina, plastična ambalaža i ostali proizvodi od plastike iz domaćinstava odvojeno sakupljaju, sortiraju prema vrsti i sastavu te se prodaju ovlaštenim obrađivačima koji ih vraćaju u daljnju proizvodnju. U 2018. godini obrađeno je i predano 123.540 kg razne plastike, dok je u prošlih šest godina ukupna količina obrađene plastike iznosila 407.780 kg.
Iako bi takav način gospodarenja plastikom trebao rezultirati čistim okolišem bez plastike, to nije tako. Jadransko more nema granica, ono je samo jedan veliki zaljev Sredozemlja, njegove vode dio su svjetskih mora i oceana, pa u njemu i na našim obalama završava plastika koja je bačena u more na drugom kraju Jadrana.

PROGRAM
petak, 28. lipnja u 20:30, Kulturni centar Vodice
Stručna predavanja otvorena za građane:
1. izv.prof.dr.sc. Aleksandra Anić Vučinić, „Gospodarenje otpadnom plastičnom ambalažom“ Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu,
2. Ivana Melnjak, „Plastični otpad u morima i oceanima“, Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu,
3. Ivana Melnjak, „Mikroplastika – što je to?“, Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu,
4. dr.sc. Marija Klasić, „Kako je zagađenje okoliša povezano s našim zdravljem i bolešću? – pogled iz perspektive epigenetike“, Biološki odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

subota, 29. lipnja, polazak u 8 sati brodovima s velike vodičke rive

Akcija čišćenja uvale, podmorja i obale otoka Zmajana.
Akciju će voditi profesori Geotehničkog fakulteta, a sudjelovat će studenti ovog fakulteta te drugi zainteresirani studenti i mladi koji se mogu prijaviti putem facebooka @JadranBezPlastike ili na email jbp@lec.hr

Dan se završava koncertom na Trgu Vladimira Nazora u 21:30 na kojem će nastupiti naš poznati perkusionist Borna Šercar, bubnjar i udaraljkaš koji će jedan dio koncerta odsvirati na instrumentima od otpada, upravo radi senzibilizacije građana i gostiju na postojeći problem.

Organizator je Komunalna tvrtka Leć d.o.o. s partnerima: Gradom Vodicama, Pučkim otvorenim učilištem Vodice, Turističkom zajednicom grada Vodica i Geotehničkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.
Sponzori projekta: Gradsko poduzeće d.o.o. Vodice, Desto Vodice, Ronilački centar Vodice Dive, Restoran Santa Maria, Vodice i  Konoba Stara makina, Prvić Luka.
Medijski pokrovitelj: infovodice.com

DANAS
Nema zakazanih događanja.

NAJAVA
Nema zakazanih događanja.