Grad Vodice

www.grad-vodice.hr

DULCIN I OKOLO NJEGA -predstavljanje knjige Seke Nade Taradžić

Datum i vrijeme: 25. svibnja 2022. 20:00 h
Mjesto: Kulturni centar Vodice

Pučko otvoreno učilište Vodice priređuje predstavljanje knjige Seke Nade Taradžić DULCIN I OKOLO NJEGA, u srijedu, 25. svibnja u 20 sati u Kulturnom centru.
Knjigu će predstaviti autorica Seka Nada Taradžić i promotorica Meri Juričev-Dumpavlov; odlomke iz knjige čitat će: Sanja Radin Mačukat, Ksenija Bosotin, Jakov Bilić i Tatjana Roca te učenici: Marko Stipaničev, Tonka Fržop i Beata Ivas. Nastupit će: Klapa Oršulice i Kulturna udruga Vodiške perlice

O knjizi
Knjiga Dulcin i okolo njega vraća nas u predratno i ratno vrijeme kad je u obitelji Zanze rođena Seka Nada Taradžić. Istražujući kako su živjele obitelji u njezinoj četvrti, ulazeći u najintimnije kutke kamenih kuća, u najskrovitije tajne žena, muškaraca i djece iz dragog joj Dulcina i okolnih ulica, Seka skida prašinu sa sjećanja onih koji su otvorili srca i uspomene stavili pred njezinu pisaljku. Trebalo je hrabro odslušati ljudske tuge, da se ne zaborave. Pretvorila ih je u priče čitljive onima koji su događaje iz priča proživjeli, a još više rođenima mnogo kasnije.
Uspomene na Dulcin, Kajinu ulicu, na Muja i Rudinu, na život u očevoj kući, na njegove vrijedne ruke i na majčinu snalažljivost, trpljenje, bezgraničnu ljubav za djecu nosi u sebi godinama i ne zaboravlja nijedan trenutak, bio on tužan ili veseo. Seka nas podsjeća na obitelji neobičnih, smiješnih, životnih nadimaka koji već u samim nazivima kazuju o karakterima vlasnika nadimaka. Čitajući Sekine priče, postajete stanovnik Dulcna i okolnih ulica, tugujete i žalite s njima i zbog njih, smijete se kad vas nagradi nekim smiješnim događajem. Doživljaj bliskosti pojačava pjesmama u kojima majstorski vezuje stihove. Sekin vodički govor vjerojatno poznaju stari stanovnici Dulcina, ali će ga razumjeti i ostali Vodičani. Njezin govor je najljepši okvir za priče koje nas vraćaju u prošlost. Ova knjiga pripada svim Vodičanima jer nam je Seka pokazala kako se živjelo ne samo u njezinoj ulici, u Ulici braće Kaja, nego u svim vodičkim ulicama.

O autorici
Seka Nada Taradžić je rođena 26.siječnja 1941. u Vodicama, u siromašnoj radničkoj obitelji Zanze. Osnovnu školu završila je u Vodicama, dvogodišnje školovanje nastavila je u Šibeniku u Bolničkoj školi, a kasnije završava i višu laboratorijsku školu te radi u Zdravstvenoj stanici Vodice. Uključila se u rad Kulturno umjetničkog društva „Venco Vlahov“ što je utjecalo na početak njezinog spisateljskog rada. Godinama je istraživala i zapisivala razne događaje koje su joj pričali Vodičani i tako je nastala knjiga Dulcin i okolo njega.

DANAS
Nema zakazanih događanja.

NAJAVA
Nema zakazanih događanja.