Grad Vodice

www.grad-vodice.hr

Sjajna predstava PRIZORI

Datum i vrijeme: 21. listopada 2022. 20:00 h
Mjesto: Kulturni centar Vodice

Pučko otvoreno učilište ugošćuje sjajnu predstavu PRIZORI, nastalu prema motivima iz teksta “Prizori iz bračnog života” Ingmara Bergmana, čiju režiju i dramatizaciju potpisuje Sara Stanić, a igraju: Alma Prica, nacionalna prvakinja drame i Sreten Mokrović.
Cijena ulaznice: 40 kn (5,31 EUR) za studente i umirovljenike 20 kn (2,65 EUR); za preuzimanje besplatne ulaznice vrijedi iskaznica Prijatelj kazališta 2022. Radno vrijeme blagajne: od ponedjeljka, 17. do petka, 21. listopada od 10 do 13 sati i na dan predstave, 21. listopada i od 19 sati.

O predstavi:
Bergmanovi prizori suočavaju nas sa setom pitanja: Što je brak? Kako obraniti koncept istoga u vremenu kada smo svi zamjenjivi? Kako odoljeti napadu tog vremena i promjenama koje ono donosi? Postoji li mogućnost održanja osjećaja sigurnosti i odgovornosti, a bez da je propisana religijom/državom?
Što je brak zapravo ako nas od njegovog razvrgavanja dijeli nekoliko potpisa? Jesu li doista jedina garancija očuvanja braka djeca i je li pošteno dati im tu funkciju? Treba li mijenjati značanje i način odvijanja brakova ili je to uzaludni posao budući da on, kao i ostale državno – vjerske funkcije, počiva na tradiciji? Je li ta tradicija jedina okosnica životu u paru – koji je najkompleksniji sustav? Da li brak kao struktura ubija (svojom rutinom, odgovornostima, manjkom slobodne volje) razloge ulaska u brak? I što u svemu tome sa tim mučnim i lijepim pitanjem ljubavi?

Iz kritika:
Provalija s pogledom na zvijezde.
Bergman redateljski diskretnom, ali Nemilosrdnom ironijom prikazuje samozadovoljstvo pobjednika bračne lutrije, istovremeno filmski bilježeći rastuću tjeskobu, nelagodu i nemir supružnika smještenih u pozlaćeno središte “idealnog okvira”… U režiji Sare Stanić i u interpretaciji Alme Price (Marianne) i Sretena Mokrovića (Johann), upoznavanje patnera povezano je upravo s eskalacijom ljutnje i međusobne mržnje- samo je golem bijes u stanju osloboditi ove dobro podmazane socijalne marionete od zabrane iskrene konfrontacije s partnerom ( baš kao i sa samim sobom). “Prizori” su malo glumačko remek-djelo para Prica i Mokrović, kao i smjerokaz prema tipu komorne igre kakva nam (…) sustavno nedostaje. (N. Govedić, Novi list)

Alma Prica i Sreten Mokrović su odlično izabran glumački par. Oni nevjerojatnom spontanošću, ležernošću i uvjerljivošću te velikom glumačkom snagom utjelovljuju likove Marianne i Johana i njihove složene odnose, prikazujući s dozom humora i ironije šest etapa njihovog braka, od poetičnog prikaza njihovog ružičastog početka preko inzistiranja na bračnim konvencijama (obiteljski ručkovi…) i zatvaranja u normirane uloge, sve do nevjere i razvoda, te začudnog pomirenja, kada se ponovno nalaze, bez obzira na nove supružnike i odvojene živote, u svojevrsnoj novoj simbiozi/suživotu. (N. Ožegović, tportal.hr)

DANAS
sub, 04. 05. 2024. u 20:00 h
Kulturni centar Vodice

NAJAVA
Nema zakazanih događanja.