Danas, 22. srpnja, u 11 sati bit će puštena u rad ELEN punionica za vozila na električni pogon. Punionica se nalazi u Vodicama u Ulici Artina, na istočnoj strani Autobusnog kolodvora. Otvorenju punionice prisustvovat će gradonačelnica Grada Vodica Branka Juričev Martinčev i članovi HEP-ovog tima za e-mobilnost.

Punionica s dva priključka za punjenje vozila na električni pogon postavljena je temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila. Grad Vodice dao je pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je nabavio i ugradio punionicu uz tehničku podršku HEP Operatora distribucijskog sustava, Elektre Šibenik. Vrijednost investicije iznosi 70.000 kuna.

Usluga punjenja je besplatna, a kartice kojima se omogućava punjenje vozila mogu se preuzeti na kiosku Tiska koji se nalazi na samom kolodvoru uz predočenje nekog osobnog dokumenata. Predviđeno vrijeme punjenja po vozilu je 30 minuta.

Rješenjem problema punjenja elektrovozila, Grad Vodice također se priključuje zelenoj politici, pa je u tijeku nabava jednog vozila na električni pogon za potrebe gradskih komunalnih redara, dok vodičko Komunalno društvo Leć već pet godina koristi mali elektrokamion za zalijevanje cvjetnih površina i čišćenje uskih ulica u središtu grada. 

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt e-mobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša. Tako je HEP je do sada u Hrvatskoj postavio više od dvadeset javnih ELEN punionica, a uskoro bi u probni rad trebale biti puštene punionice u Zadru, Bujama i Umagu, a do kraja godine u Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Šibeniku, Vinkovcima, Čakovcu, Ludbregu...