Po nalogu i uputama Komisije za rješavanje sporova o pravima općina, gradova i županija Vlade Republike Hrvatske, pred čijim je Vijećem za arbitražu predmet preuzimanja nekretnina, pokretnina, financijskih sredstava te prava i obveza između Grada Vodica i Općine Tribunj, a nakon što je sporazumno rješenje prihvatilo Općinsko vijeće Općine Tribunj to je učinilo i Gradsko vijeće Grada Vodica na svojoj posljednjoj sjednici.
Naime, iako je Tribunj izdvojen iz administrativnog područja Grada Vodica još krajem 2006. godine, pitanja o imovini, pravima i obvezama ostala su otvorena, a sada su napokon regulirana potpisivanjem Sporazuma.

Potpisanim Sporazumom, po teritorijalnom principu i kriteriju, nekretnine koje se nalaze na teritoriju Općine Tribunj pripadaju Tribunju, a sve ostale nekretnine ostaju vlasništvo Vodica.
Svi zaposlenici zatečeni 2006. godine ostali su raditi u Gradu Vodice, a financijska sredstva koja su na dan 31. 12. 2006. godine bila na gradskom računu, podijeljena su prema kriteriju dogovorenom pred Arbitražom.
Općini Tribunj pripao je milijun kuna od sedam i pol koliko ih je zadnjeg dana 2006. godine bilo na gradskom računu, ali kako je Vodice potraživao od Tribunja isti iznos na ime Ugovora o kratkoročnom zajmu, tako su prebijena međusobna potraživanja.
Što se tiče imovinskih prava u trgovačkim društvima i Udruzi čiji je osnivač ili suosnivač bio Grad Vodice, a to su: komunalno Trgovačko društvo Leć, u cjelovitom vlasništvu Grada Vodica, Vodovod i odvodnja Šibenik, te Dobrovoljno vatrogasno društvo Vodice, udio u temeljnom kapitalu, odnosno imovini, dijeli se na temelju kriterija broja stanovnika. Tako je Općini Tribunj pripalo po 12,90% temeljnog kapitala u Društvima Leć i Vodovod i odvodnja, a na osnovu ovog Sporazuma imovinu i članstvo u Udruzi DVD Vodice stječe i Općina Tribunj i time postaje njezin punopravni član.