Na sjednici Vijeća za komunalnu prevenciju održanoj početkom srpnja, bilo je govora o mogućem rješavanju problema zvučnog reklamiranja kamiona za sakupljanje glomaznog i željeznog otpada na području Grada Vodica. 

Ovaj je problem, prema izvješću gradskog Odjela za komunalno- vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo, sve izraženiji još od 2013. godine, a danas se ovim poslom bavi značajan broj romske populacije u tridesetak kamiona koji obilaze vodičko područje. Cijelo to vrijeme komunalni su redari pokušavali smanjiti problem provedbom članka 45. Odluke o komunalnom redu Grada Vodica u kojem stoji da se za reklamiranje putem zvučnika mora dobiti odobrenje nadležnog upravnog tijela.

Kako komunalni redari nemaju ovlasti zaustavljati vozila, akcije su zajednički provodili s djelatnicima Policijske postaje Vodice. Utvrđeno je da se radi o potpuno legalnoj djelatnosti skupljanja otpada jer su vozači imali potrebnu dokumentaciju.

Međutim provedba gradske Odluke o komunalnom redu, iako je pokrenuto nekoliko prekršajnih postupaka, nije moguća, jer je karakteristika romskog stanovništva da nema prebivalište na navedem adresama, pa je stoga nemoguće postupati po prekršajnom zakonu.

Bez obzira na ovu situaciju, komunalni redari i policija će i dalje raditi na rješavanju ovog problema.