Upravo je završena još jedna, deseta kampanja arheoloških istraživanja prapovijesnog nalazišta Velištak u zaleđu Vodica. Da podsjetimo, kod bunara Velištak u Velimskom polju, arheolozi Muzeja grada Šibenika, pod vodstvom višeg kustosa Emila Podruga, od 2007. godine provode sustavno istraživanje naselja iz kasnog neolitika, starog oko 7000 godina. Riječ je o prvom istraživanom naselju na otvorenome iz vremena tzv. hvarske kulture na području Dalmacije. Većina dosad istraženih nalazišta hvarske kulture su špilje koje su mahom služile kao pastirska skloništa, a Velištak svojim nalazima, keramičkim posudama, skupljenim ostacima životinjskih kostiju i biljnih sjemenki, rasvjetljavaju donedavno slabo poznate načine funkcioniranja kasnoneolitičkih naselja, njihov svakodnevni život, izvore egzistencije i materijalnu kulturu ljudskih zajednica iz 5. tisućljeća prije Krista.
Dosad je na Velištaku istražena površina od preko 400 m2. Tijekom ovogodišnje sezone otvorena je nova istražna sonda u kojoj je otkrivena površina prekrivena sitnim kamenjem koja vjerojatno predstavlja neku vrstu stabilizacije vlažnog terena blizu nekadašnjeg potoka. U radovima su sudjelovali arheolozi Jelena Jović, Ana Karađole, Ivan Huljev, Bojan Lazinica i Luka Eraković. Istraživanja su i ove godine financirali Grad Vodice, Ministarstvo kulture RH i Muzej grada Šibenika.
Rezultati dosadašnjih istraživanja predstavljeni su izložbom Velištak - život naselja kasnog neolitika koja je  u Kulturnom centru Vodice otvorena u siječnju ove godine i još se uvijek može razgledati.