Grad Vodice financijski pomaže izdavanje knjige koja govori o prošlosti Vodica od 1891. do 1945. godine.
S obzirom na do sada nedovoljno istraživanu građu i vrlo malo poznatih izvora, u ovaj je zahtjevni posao uključeno više stručnjaka, a jedan dio tekstova jesu sjećanja pisana 1980tih godina. Glavna urednica je magistra znanosti, povjesničarka u mirovini (Hrvatski povijesni muzej Zagreb) Lucia Benyovsky, koja usko surađuje s rođenom Vodičankom, organizatoricom projekta Tončikom Cukrov, profesoricom povijesti i povijesti umjetnosti.
Nastavak projekta uključuje razne kulturne i obrazovne institucije: Muzej grada Šibenika, Gradsku knjižnicu Juraj Šižgorić, Gradsku knjižnicu Vodice i Osnovnu školu Vodice, a koriste se materijali Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu, gradskih muzeja u Šibeniku i Splitu, Državnog arhiva u Splitu, Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu te državnih arhiva u Beogradu, Beču i Trstu.

U knjizi će po prvi puta biti opisane neke povijesne činjenice, poput osnivanja Obćine Vodice 1891. godine, prezentirana politička i ekonomska situacija u Vodicama u vrijeme Habsburške monarhije, za vrijeme Prvog svjetskog rata i između dva rata te Drugi svjetski rat.
Početnu inicijativu nastajanju knjige dala je Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Vodica, međutim, kako Vodice do sada nemaju pisanih povijesnih knjiga o tom razdoblju, projekt je nadišao granice prvotne zamisli.
Priprema knjige ide u smjeru da se što kvalitetnije i objektivnije predstavi kompleksna i kompletna povijest Vodica od kraja devetnaestog do sredine 20. stoljeća, a u njezino pisanje Grad Vodice je već uložio gotovo 50.000,00 kuna.