Ove se srijede navršava deset tužnih godina od stradanja dvanaestorice vatrogasaca u požaru podno Velog vrha na otoku Kornatu. Jučer je u Vodicama, nizom događanja obilježeno sjećanje na nesretno stradale vatrogasce čiji je odlazak ostavio trajne ožiljke u svijesti i životima, ne samo njihovih najmilijih, već i svih Vodičana. Na samu desetogodišnjicu tragedije, 30. kolovoza, Grad Vodice s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom i Javnom vatrogasnom postrojbom Vodice organizira posjet samom mjestu stradavanja. Polazak brodom INA je s vodičke rive u 7.30, a svi koji žele ići prethodno moraju rezervirati mjesto na brodu pozivom na telefon 022/441 324.

Nakon tri dana vožnje i prijeđenih 340 kilometara, jučer je u jutarnjim satima u Vodice stigla biciklistička kolana s pedeset i četiri sudionika 4. Biciklističkog matrona za kornatske vatrogasce u kojoj su od samog starta sudjelovali i tri Vodičana: Gašper Mićin, Ivan Juričev-Sudac, Frane Juričev-Grginov, a koloni se u Stankovcima priključilo još tridesetak domaćih biciklista među kojima i gradonačelnica Vodica dr. Nelka Tomić.
U pet sati poslije podne krenuo je 10. Mimohod sjećanja u kojem su osim vatrogasnih postrojbi iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Mađarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, sudjelovali mnogobrojni Vodičani, gosti i stanovnici okolnih gradova i općina, svi sa željom da odaju počast poginulim vatrogascima i pruže podršku onima koji se i danas bore s vatrenom stihijom na Jadranu. Tužna, tiha kolona krenula je s Trga hrvatskih mučenika, preko rive i zaustavila se na Trgu Vladimira Nazora gdje se prigodnim programom i riječima podsjetilo na tragediju, žrtvu heroja i dano je obećanje da će se istina o uzroku tragedije koja ni nakon deset dugih godina nije poznata, ustrajno tražiti. Potom je povorka krenula do Trga kneza Branimira, mjesta gdje su se vodički mladići: Gabrijel Skočić, Karko Ševerdija, Ante Juričev Mikulin i Hrvoje Strikoman, sastajali i družili sa svojim prijateljima, pa do Gradskog groblja i mjesta njihovih vječnih počivališta.
Program je nastavljen malonogometnim turnirom Ovo nije kraj u kojem su sudjelovali: HNK Hajduk Split, MNK Heroji 2007, Futsal Dinamo, Futsal klub Crnica i HMNK Vrgorac. Iako rezultat nije bio važan, već sudjelovanje, spomenimo da je pobijedila ekipa Futsal Dinama. U revijalnom susretu igrale su humane zvijezde raspoređene u dvije ekipe, Bijelih i Crnih: Mario Stanić, Dario Šimić, Stipe Pletikosa, Ivica Tucak, Perica Bukić, Goran Vlaović, Vlatko Đolonga, Nenad Pralija i Hrvoje Štrok.
Večer je završena humanitarnom akcijom Srce kornatsko kad su istovremeno u tri hrvatska grada, Zagrebu, Splitu i Novoj Gradišci u zrak pušteni bijeli baloni napunjeni helijem, a u Vodicama crveni lampioni. Sav prihod od prodanih lampiona i balona namijenjen je Udruzi Krijesnice za financiranje programa rehabilitacijskog kampa za djecu koja su prošla težak put od bolesti do ozdravljenja od malignih bolesti