Delegacija Grada Vodica vratila se zadovoljna s prošlotjednog predstavljanja projekta daljnjeg uređenja plaže Vruje u Ministarstvu turizma. Iako ističu da se na prošlogodišnji natječaj ministarstva prijavilo desetak ispravnih projekata, a ove ih je godine čak četiri puta više, ipak se nadaju da će s obzirom na kvalitetu i cjelovitost vodičkog projekta ponovno dobiti potporu Ministarstva turizma. Naime do sada su na ovoj gradskoj plaži završene dvije faze uređenja koje su ukupno koštale 8,5 milijuna kuna od čaga je većina novca osigurana iz gradskog proračuna, a s milijun kuna drugu fazu izgradnje sufinanciralo je i nerečeno ministarstvo.

Već ove godine plaža je korištena na vlastitu odgovornost kupača, a da bi bila i službeno otvorena za javnost, potrebno je izvesti još dvije završne faze. Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi oko 15 milijuna kuna.
Treća faza koja predviđa arhitektonsko oblikovanje i opremanje plaže ukupne razvijene duljine 572 m, korisne površine 6509 m², izgradnju bazena unutar plaže površine 1471 m² te uređenje akvatorija plaže 11060 m², trebala bi započeti odmah po završetku božićno-novogodišnjih blagdana kako bi bila spremna do početka nove turističke sezone.
Do sada su uređene dvije cjeline, obalni dio od sitnijeg materijala te vanjski plato sa unutarnjim bazenom od betonskih elemenata i obloge.
Planirana treća faza podrazumijeva dogradnju i opremanje plaže te njezinu tematizaciju sukladno Regionalnom programu uređenja i upravljanja morskim plažama u našoj županiji. Parter oko postojećeg bazena potrebno je obložiti kamenim obložnicama te se planira postavljanje komunalne opreme, led rasvjete u nadmorskom i podmorskom dijelu, potopne pumpe koje će stvarati akrobacije i tako uz led rasvjetu podići atraktivnost plaže, po danu, ali osobito u noćnim satima. Jer planirano je da ova plaža živi i po noći. Omogućeno je da se na njoj organiziraju kulturno-umjetnički sadržaji koji će joj dati dodatnu vrijednost i u vrijeme kad to nije uobičajeno za plaže.
O plaži se puno promišljalo, pa je prije izrade projektne dokumentacije, prethodila faza izrade studijske dokumentacije u kojoj je izračunat utjecaj mora na kopno, snaga djelovanja valova i procesa erozije te su date smjernice za oblikovanje obalnog pojasa na najoptimiraniji mogući način. Tek potom se pristupilo izradi idejnog, glavnog i izvedbenog projekata sa potrebnim troškovnicima, dobivene su sve suglasnosti nadležnih tijela, rješenje Ministarstva zaštite okoliša na elaborat o procjeni potrebe izrade studije utjecaja na okoliš i dobivena građevinska dozvola.
Tako cjelovit pristup uređenju obale predstavlja znatan iskorak od standardne prakse i očekuje se da će plažu biti lakše održavati jer se mislilo gotovo na sve i za nadati se je da neće biti velikih erozivnih utjecaja mora na kopno nakon što se projekt u cijelosti provede.
Grad će dobiti polivalentan obalni pojas, ugodno kupalište i sunčalište po danu i prostor za zabavu i opuštanje u večernjim satima. Dio plaže s pješčanicima zanimljiv je za obitelji s malom djecom, postoji posebno uređen pristup za osobe s invaliditetom, uređeno je podmorje za potrebe djece i sportova na moru, dio je rezerviran za odbojku na pijesku, a planira se izgradnja bazena dovoljno velikog za bavljenje svim plivačkim sportovima. Zbog recirkulacijskih otvora u bazenu će biti moguće održavati škole vaterpola i plivanja, orijentacijskog i slobodnog ronjenja čak i u posezoni predsezoni, a plaža ima i dosta mjesta za sunčanje i uživanje u suncu.
Plaža je fizikalno koncipirana tako da se građevinskim rješenjima nastojalo formirati zone u kojim je more nešto toplije od okoline. Stoga je izgrađena plitka laguna, a planira se i izgradnja malih bazena okruglog desetmetarskog promjera u kojima bi more bilo zagrijanije od okoline.
Produljenjem kupališne sezone, direktno se utječe na cjelokupnu gospodarsku sliku Vodica. Ne treba zanemariti ni činjenicu da će postojanjem jednog ovako atraktivnog i nesvakidašnjeg plažnog prostora koji nudi bezbroj aktivnosti za sve dobne skupine, sigurno rezultirati s podizanjem poželjnosti cijele destinacije