Od ove godine moguće je na jedinstvenom zahtjevu zatražiti od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ulazak u sustav potpore 10.1.10. Održavanje suhozida u mjeri 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. -2020. godine.

Suhozid, kao i druga obilježja krajobraza (živica, lokva, jarak, drvored, pojedinačno drveće, šumarak) ne smije se uklanjati ili oštećivati. Međutim, neminovan utjecaj vremenskih uvjeta i drugih faktora dovodi do promjena na tijelu suhozida koji, ukoliko se ne održava redovito i na tradicionalan način, trajno gubi svoju formu i u konačnici nestaje kao prepoznatljivi dio krajobraza. Ovom potporom za održavanje suhozida sprječava se razaranje tijela suhozida uslijed nedovoljne i neadekvatne brige, nepovoljnih vremenskih faktora i zarastanja neželjenom vegetacijom, a kako bi se održao karakterističan izgled tradicionalnog suhozida.
Uvjet da bi se mogla koristiti sredstva iz ovog programa je da korisnik mora imati već postojeći suhozid koji je tipičnog izgleda za područje, ukupne dužine minimalno 30 m, a mora se nalaziti na rubu ARKOD parcele. Suhozidi koji se nalaze unutar ARKOD parcele ili na terasama nisu trenutačno prihvatljivi za potporu.
Više ovdje