Nakon nedavnog potpisivanja ugovora, danas je prostor odlagališta neopasnog otpada Leć i službeno predan tvrtki Bemix d.o.o. kako bi započela s radovima na sanaciji ovog odlagališta. Nadzor projekta vršit će tvrtka Hidroplan d.o.o..

Radovi su ugovoreni javnim natječajem u bruto iznosu od 10.476.472,60kn, dok je usluga nadzora ugovorena u bruto vrijednosti od 205.375,00 kn. Vođenje projekta financiranog od strane Europske unije obavljat će tvrtka Maxicon d.o.o.. Projekt sanacije i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Leć provodi se sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. Troškove izvođenja radova sanacije, nadzora radova, tehničke pomoći u provedbi projekta i promidžbenih aktivnosti sufinanciraju Europska unija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ukupna vrijednost projekta sanacije iznosi maksimalno 16.239.667,91 kuna. Od toga je iznosa do 12.766.377,22 kune osigurano iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok će sa maksimalno 1.501.926,79 kuna projekt sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Cilj projekta je sanacija neusklađenog odlagališta neopasnog otpada, odnosno sprečavanje daljnjih negativnih utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje koje će doprinijeti ublažavanju negativnih učinaka na javno zdravstvo i ljudsko zdravlje, okoliš, klimu i turizam, smanjenju emisija stakleničkih plinova, očuvanju prirodnog okoliša koje donosi društvenu i gospodarsku korist, ispunjenju međunarodnih obaveza definiranih Ugovorom o pristupanju RH EU, održivom razvitku, učinkovitoj zaštiti i korištenju prirodnih resursa i unaprjeđenju prirodnog i održivog okoliša.

Odlagalište Leć smješteno je u sjeverno-istočnom dijelu Grada Vodica, na udaljenosti od oko 4 km od grada Vodica, te se rasprostire na ukupno 3,6 ha površine. Odlagalište obuhvaća staru plohu na kojoj se otpad odlagao do 2011. godine te novu plohu na koju se otpad odlagao od sredine 2011. Nakon prestanka s radom 29. veljače 2016. godine, otpad s područja Grada Vodice i Općine Tribunj odvozi se i zbrinjava u okviru Županijskog centra za gospodarenje otpadom Bikarac. Površina pod otpadom iznosi 21.805 m2, s ukupno oko 180.500 m3 odloženog otpada.
Predviđena je sanacija in-situ metodom. Na saniranom odlagalištu ugradit će se površinski pokrovni sloj uz sustave otplinjavanja i odvodnje oborinskih voda. Buduće sanirano odlagalište bit će ograđeno ogradom visine dva metra te će se zasaditi zaštitni zeleni pojas i napraviti protupožarni pojas.