Hrvatski je sabor prihvatio prijedlog dugogodišnje vodičke gradonačelnice, a danas saborske zastupnice i predsjednice saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, Branke Juričev Martinčev da se u novi Zakon o otocima kojim se uređuje način upravljanja i jasno definira razvojna politika hrvatskih otoka, uvrsti odredba kojom se obvezuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na sufinanciranje prihvatljivih troškova prijevoza otpada s otoka i sufinanciranje troškova izgradnje i opremanja građevina za gospodarenje otpadom na otocima.
Naime, u izvornom prijedlogu Zakona stajalo je da Fond može sufinancirati ove troškove, što ne bi značilo i obavezu Fonda da osigura taj novac. Za Grad Vodice ova odredba je iznimno značajna jer su troškovi prijevoza otpada s otoka Prvića do kopna zahtjevniji i skuplji od komunalne usluge na kopnu. Nekada je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao troškove prijevoza otpada s otoka Prvića, a onda je prije tri godine ta potpora izostala i pala je u potpunosti na teret lokalne samouprave. Od 2010. do 2014. godine sufinancirana sredstva iznosila su 60% procijenjenih troškova prijevoza i iznosila su ukupno kroz četiri godine 1.349.532,48 kuna. Naredne, 2015. godine, sufinanciranje je smanjeno na 44% procijenjenih troškova prijevoza i iznosilo je 264.343,20 kuna. To je bila i posljednja godina potpore Fonda, a kako stanovnici otoka Prvića ne bi osjetili nedostatak ovih sredstava kroz povećanje cijene odvoza otpada, prijevoz otpada s Prvića sufinanciran je iz vodičkog gradskog proračuna.
Pružanje komunalne usluge na otoku puno je složenije u organizacijskom smislu, a zahtijeva i posebne brodove i tehničke uvjete. Činjenica da će Fond ponovno biti obavezan sufinancirati dio troškova, uvelike će pomoći proračunima jedinica lokalnih samouprava, a u konačnici i budgetima samih građana.