Danas, 11. siječnja, u 15 sati, u Vodice dolaze ministar zaštite okoliša i energetike, dr. sc. Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Dubravko Ponoš, kako bi zajedno s gradonačelnicom Vodica Nelkom Tomić, dr. med., potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada „Leć“. Potpisivanju ugovora prisustvovat će i saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev te župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.
Gradu Vodicama sredstva su dodijeljena na temelju Javnog poziva Ministarstva zaštite okoliša, a projekt će se najvećim dijelom financirati sredstvima iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 16.239.667,91 kuna, a ministarstvo će njegovu provedbu financirati s 12.766.377,72 kuna što predstavlja 85% ukupnih prihvatljivih troškova i najviši je mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka Projekta. Ostatak iznosa, u visini deset postotne ukupne vrijednosti projekta, sufinancirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Vodice preostalih 5%, što iznosi manje od milijun kuna.

Sanacijom vodičkog odlagališta neopasnog otpada spriječit će se daljnji negativni utjecaji na okoliš i ljudsko zdravlje, smanjiti emisija stakleničkih plinova i očuvati prirodni okoliš što donosi društvenu i gospodarsku korist te ispunjenje međunarodnih obveza definiranih Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, održivom razvitku, učinkovitoj zaštiti i korištenju prirodnih resursa te unaprjeđenju prirodnog i životnog okoliša.