Grad Vodice je prvi hrvatski grad čija će sanacija odlagališta neopasnog otpada biti financirana sredstvima europske unije kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ u financijskom razdoblju 2014.-2020.
Jučer je u Vodicama, potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava kojeg su svojim potpisima ovjerili ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i gradonačelnica Grada Vodica Nelka Tomić dr. med., napravljen prvi korak ka realizaciji ovog, za Vodice značajnog i vrijednog projekta.

Procijenjeno je da će sanacija vodičkog odlagališta neopasnog otpada Leć iznositi 16.239.667,91 kuna, od čega su ukupni prihvatljivi troškovi za sufinanciranje europskim novcem 15.019.267,91 kuna. Ministarstvo će njegovu provedbu financirati s 12.766.377,72 kuna što predstavlja 85% ukupnih prihvatljivih troškova i najviši je mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka Projekta. Ostatak iznosa sufinancirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grad Vodice.
Ministar Ćorić iskoristio je boravak u Vodicama da pohvali spremnost i kvalitetu vodičkog gradskog projekta te najavio da će ministarstvo u ovoj godini nastaviti aktivnosti na zatvaranjima i sanacijama odlagališta u cijeloj Republici Hrvatskoj. Za sufinanciranje projekata sanacija odlagališta upravo je u tijeku natječaj ministarstva, a na raspolaganju je 80 milijuna kuna kako bi se u narednom razdoblju uspostavio cjelovit sustav gospodarenja otpadom. Istaknuo je kako aktivnosti na uspostavi sustava počivaju na primarnoj selekciji, odnosno odvajanju otpada već na kućnom pragu, a završavaju u centrima za gospodarenje otpadom s ciljem da što manje otpada završi u centrima, a da ga se što više prethodno oporabi.
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je i izradu projektne dokumentacije za zatvaranje i sanaciju neopasnog odlagališta Leć s 410.000 kuna, a sudjelovat će s 1,5 milijuna kuna u samoj provedbi projekta. Realizacijom projekta sanirat će se tri hektara prostora koji će postati zeleno brdo čime će se spriječiti daljnji negativni utjecaji na ljudsko zdravlje, okoliš, klimu te smanjiti emisija stakleničkih plinova, a sve su to preduvjeti kvalitetnog života i daljnjeg razvoja zdravog grada, što je osobito značajno za Vodice kao poznatu turističku destinaciju.
Nakon jučerašnjeg potpisivanja ugovora, slijedi raspisivanje natječaja i odabir izvođača radova, a predviđeno je da sami radovi traju četrnaest mjeseci.
Vodice je odličan primjer održivog gospodarenja otpadom budući da svojim građanima, posljednjih nekoliko godina, omogućuje da odvajaju korisni od miješanog komunalnog otada već u svojim domovima. Ima svoju sortirnicu u kojoj odvaja i preša korisni otpad kojeg se dalje šalje na tržište, a kućanstva imaju čipirane posude. U tijeku je priprema i drugih mjera koje će omogućiti provođenje i naplaćivanje odvoza i zbrinjavanja otpada prema novoj Uredbi o gospodarenju otpadom.