Grad Vodice će, povodom obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, u srijedu, 17. studenoga 2021., osvijetliti jednu od prepoznatljivih građevina na vodičkoj rivi dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje budući da je to boja koja simbolizira ovu temu i tako se pridružiti ostalim gradovima u Hrvatskoj i svijetu u cilju podizanja svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja.

U cijelom svijetu, jedno od desetoro djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno sedmoro svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne. Prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.
Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na području RH – Klub roditelja nedonoščadi "Palčići". Osim toga, Udruga, u suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima nastoje da javnost u što većoj mjeri informiraju o ovoj temi. Jedna od prilika da javnost Hrvatske sazna više o prijevremeno rođenoj djeci i teškoćama sa kojima se susreću oni i njihovi roditelji je obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece.
Jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina ljubičastim svijetlom. Osim ljubičaste boje, simbol prijevremeno rođene djece je i niz od deset dječjih čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizira jedno prijevremeno rođeno dijete od deset rođenih.