Nedavno održano predavanje dr. sc. Irene Radić Rossi o brodolomu u podmorju otoka Žirja rezultiralo je nastavkom suradnje s Pučkim otvorenim učilištem Vodice, pa će već slijedećeg tjedna, 1. lipnja, u Kulturnom centru Vodice biti otvorena izložba Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje. Autorica je dr. sc. Irene Radić Rossi, docentica na Odjelu za arheologiju Sveučilištu u Zadru i voditeljica projekta AdriaS (Archaeology of Adriatic Shipbuilding and Seafaring), kojeg podržava Hrvatska zaklada za znanost. Ko-autorica izložbe, dr. Giulia Boetto, viši je istraživač instituta Centre Camille Iullian (Sveučilište Aix-Marseille, CNRS) i član projektnog tima.

Izložbom će se ukratko predstaviti rezultati istraživanja brodoloma iz grčkog doba kod otoka Žirja, liburnskih i rimskih brodova iz uvale Caske na otoku Pagu, srednjovjekovnih brodova iz Nina i novovjekovnih trgovačkih brodova potonulih kod otočića Gnalića nedaleko Pašmana i u uvali Suđurađ na Šipanu.
Izložba će ostati otvorena do kraja ove godine, a bit će popraćena predavanjima o istraživanjima arheoloških nalazišta u hrvatskom podmorju.
Projekt AdriaS međunarodni je interdisciplinarni znanstveni projekt koji se bavi tehnološkim razvojem jadranske brodogradnje i plovidbe od prapovijesti do ranoga novog vijeka, putem sustavnog interdisciplinarnog istraživanja i interpretacije arheoloških i povijesnih podataka o pomorstvu na istočnojadranskom prostoru. Projekt obuhvaća niz aktivnosti koje će rezultirati jasno definiranom disciplinom arheologije broda u Hrvatskoj te modelima proučavanja brodskih konstrukcija kroz vremenska razdoblja, na osnovi različitih skupina dostupnih podataka. Osim stručnjaka, u projekt su uključeni i brojni volonteri koji kroz svoje aktivno sudjelovanje populariziraju i promoviraju istraživanje, zaštitu i očuvanje bogate pomorske i podmorske baštine koja određuje hrvatski i jadranski identitet.
Organizatori izložbe: Sveučilište u Zadru – Projekt AdriaS, Centre Camille Iullian (Sveučilište Aix-Marseille, CNRS) i Pučko otvoreno učilište Vodice