Grad Vodice

www.grad-vodice.hr

Novosti

Home »

Još nije kasno-maturanti, javite se!

Savjet mladih Grada Vodica i Pučko otvoreno učilište Vodice organiziraju besplatne pripreme za maturante iz Vodica, Srime, otočnih naselja Prvića, Grabovaca, Gaćeleza, Čiste Velike i Čiste Male.
Pripreme za matematiku A i B razine, hrvatski i engleski jezik A razine, održavaju se subotom u učionici POU Vodice u potkrovlju Stare škole (Obala Vladimira Nazora, desni ulaz).
Iako je program već započeo prošle subote, prijave su još uvijek moguće putem obrasca 

Novo električno vozilo za novu turističku sezonu

Jučer je tvrtka Eol-Ekos d.o.o. Komunalnoj tvrtci Leć isporučila novo električno vozilo namijenjeno čišćenju i pražnjenju kanti za otpatke na plažama, rivi i uskim ulicama središta grada. Ovo nečujno i malo vozilo osobito je praktično u srcu turističke sezone budući da se nenametljivo može kretati na područjima gdje uživa veliki broj kupača i šetača.
Jedno takvo vozilo nabavljeno je prije trinaest godina kad je to zaista bila novost na našim prostorima, a od onda vodički primjer ekološke osviještenosti primijenile su i mnoge druge komunalne tvrtke u Hrvatskoj. Nabavu novog električnog malog kamiona vrijednog 41.276,79 eura sufinancirao je Fond za zaštitu okoliša iz programa sufinanciranja nabave komunalnih vozila na alternativna goriva s 8.028,73 eura, a ostatak novca osigurala ja tvrtka Leć.

Potpora Ministarstva kulture u očuvanju arheološke baštine vodičkoga kraja

Arheološka istraživanja na dva najznačajnija lokaliteta u zaleđu Vodica; na liburnsko-rimskom naselju na tjemenu Velike Mrdakovice i na kasno-neolitičkom naselju na Velištaku vrše se kontinuirano već više od desetljeća. Posljednje dvije godine sredstvima iz proračuna Grada Vodica. Ove godine  Ministarstvo kulture financijski podupire daljnja iskapanja. Na nedavno objavljeni Natječaj Ministarstva za dodjelu potpora programima zaštite i očuvanja kopnene arheološke baštine u 2023. godini, Grad Vodice prijavio je nastavak radova na velikomrdakovičkim bedemima i dobio 10.600,00 eura, dok je Muzeju grada Šibenika odobreno 5.300,00 eura za daljnja istraživanja na Velištaku.

Provedba programa "Vozimo se!"

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike odobrilo je Gradskom društvu Crvenog križa Vodice bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 34. 040 € za provedbu programa „Vozimo se!“.
Program će se provoditi u trajanju od 24 mjeseca, a za cilj ima osiguravanje besplatne usluge prijevoza starijim osobama s područja Vodica i pripadajućih naselja (Srima, Gaćelezi, Grabovci, Čista Mala, Čista Velika te mještanima Otoka Prvića) na potrebne i željene lokacije; poput liječničke ordinacije, ljekarne, banke, pošte, knjižnice i sl.
Usluga prijevoza za korisnike je potpuno besplatna. Osoba Gradskog društva Crvenog križa Vodice za provedbu programa je voditelj, Sami Bach dostupan na broj 091 622 8343.

više »

Otvoren Književni natječaj zavičajnih autora 2023

Hrvatski sabor kulture otvorio  je Književni natječaj za 42. Susret hrvatskih zavičajnih književnika i poziva autore da do 5. travnja 2023. pošalju svoje poetske, prozne i dramske radove i izbore sudjelovanje na 42. Susretu koji će biti održan u Zagrebu 24. lipnja 2023. 
Književni natječaj Hrvatskog sabora kulture tradicionalno prethodi Susretu hrvatskih zavičajnih književnika koji se održava u lipnju svake godine u Zagrebu., a cilj Susreta je poticanje i promicanje kvalitetnog književnog stvaralaštva hrvatskih zavičajnih, neprofesionalnih književnika koji pišu hrvatskim jezikom, poticanje i njegovanje svih hrvatskih narječja (kajkavsko, čakavsko i štokavsko), afirmacija zavičajnih književnika i njihovih djela te obogaćivanje hrvatske pisane baštine.

Mala škola maslinarstva - rezidba i cijepljenje

U organizaciji Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, u petak, 03. ožujka u 14 sati u masliniku na adresi Ante Starčevića 72 u Vodicama, održat će se prva edukativna, praktična i terenska radionica posvećena rezidbi maslina s naglaskom na ishranu masline. 
Radionica je otvorenog tipa, besplatna za sve zainteresirane, a glavni predavač je dr. sc. Šime Marcelić. Više o predavaču i programu radionice ovdje
Krajem ožujka/početkom travnja planira se i druga terenska radionica Cijepljenje ili navrtanje maslina s fokusom na osnovne razloge cijepljenja masline. Radionice će se održati ovisno o vremenskim uvjetima, pa za točan termin  održavanja pratite službene stranice Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

više »

Velika dvorana Matice hrvatske ispunjena skoro do posljednjeg mjesta zainteresiranima za vodičku povijest

U petak je u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu predstavljen Zbornik radova sa znanstvenog skupa Vodice kroz povijest. Nakon što je isto učinjeno u Kulturnom centru Vodice prošloga mjeseca, vodička je prošlost predstavljana u samom srcu hrvatske metropole u ustanovi koja promiče hrvatski kulturni identitet i odiše nacionalnim značajem.
Događanje su svojom prisutnošću uveličali saborski zastupnici, gospođa Branka Juričev Martinčev i Davor Ivo Štir te gradonačelnik Vodica Ante Cukrov koji je svoju iskrenu podršku promoviranju vodičke kulturno-povijesne baštine pokazao svojim dolaskom u Zagreb samo radi predstavljanja Zbornika.

više »

Poziv zainteresiranim pojedincima, udrugama, OPG-ovima te udruženjima za pomoć u realizaciji EU projekata

Predsjednik Odbora za EU fondove, Marko Udovičić, nakon održane prve sjednice gradskog Odbora za fondove Europske unije na kojoj su utvrđeni Plan i program rada te početni hodogram aktivnosti, poziva zainteresirane pravne i fizičke osobe koje trebaku pomoć u potencijalnoj realizaciji projekata od interesa za Grad Vodice da se jave na adresu e pošte: eufondovi@grad-vodice.hr ili osobno predsjedniku odbora Marku Udovičiću.
Kroz naredni period napravit će se i sveobuhvatna analiza te kreirati mjere pomoći kako bi se unaprijedio ovaj segment djelovanja grada.
Članove Odbora imenovao je Gradonačelnik prema prijedlogu stranaka i lista koji participiraju u Gradskom vijeću Grada Vodica.

Pobjeda vodičkih odbojkašica u Omišu

Odbojkašice Vodica ovoga su vikenda na gostujućem terenu ŠC Ribnjak u Omišu odigrale utakmicu 1. B lige protiv ekipe Odbojkaškog kluba 'Gusar' iz Omiša i ostvarile prvu pobjedu u novoj polu-sezoni. U klubu se nadaju novim uspjesima, a sljedeća je prilika za pobjedu ovog vikenda protiv vrlo dobre ekipe OK Trogir koja igra jako brzu odbojku što ne odgovara vodičkoj ekipi.
Za OK Vodice nastupile su: Manuela Lasan-Zorobabel, Laura Unić, Franka Perkov, Iva Begić, Nora Čubrić, Dumina Cukrov, Marta Mesarić, Magdalena Čubrić, Ella Juričev i Ela Čubrić. Trener: Krešimir Bujas

Akcija davanja krvi

Crveni križ Vodice poziva darivatelje krvi i one koji to žele postati na akciju darivanja krvi koja će se provoditi sutra, 8. veljače u Gradskoj knjižnici Vodice od 8 do 12 sati. Akcija darivanja krvi  organizira se  u suradnji s Klubom darivatelja Vodice i KBC-om Split. Krv mogu dati punoljetne zdrave osobe, muškarci svaka tri, a žene svaka četiri mjeseca. Samo darivanje krvi s pregledom traje petnaestak minuta, a samo jedna doza krvi može spasiti do tri života.

Obilježavanje Dana europskog broja 112

U subotu, 11. veljače, se obilježava Dan europskog broja 112, jedinstvenog europskog broja za hitne službe kojm se postiže jednostavan, jednak, siguran i učinkovit pristup hitnim službama svim građanima Unije, osobito onima koji putuju između država unutar Unije. U našoj je zemlji ovaj broj u upotrebi od 11. veljače 2005. čime je značajno unaprijeđen pristup hitnim službama, a više o svemu na poveznici


Brošura 11.2.

Promocija Programa „Hrvatski otočni proizvod“

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Uprava za otoke,  je objavilo Javni poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za provedbu promotivnih aktivnosti Programa „Hrvatski otočni proizvod“.
Javni poziv obuhvaća aktivnosti koje su realizirane u 2022. godini, a odnose se na skupna događanja (sajmove, manifestacije, konferencije, radionice, edukacije/seminare i dr.) te na projekte i programe promotivno - informativnog karaktera, koji pridonose ostvarivanju ciljeva Programa „Hrvatski otočni proizvod“.

više »

Proslava ljubavi za zlatne bračne parove

Veljača je mjesec ljubavi u kojem obilježavamo Valentinovo i, prve nedjelje u mjesecu, Svjetski dan braka. Tim povodom, već tradicionalno, Grad Vodice časti bračne parove s više od 50 godina zajedničkog života svečanom večerom u Hotelu Olympia, u nedjelju, 12. veljače od 18 sati.
Mole se bračni parovi zainteresirani za druženje, a koji su proslavili zlatni pir  da svoj dolazak prijave u Gradsku upravu na broj telefona 022/444900.

Nominirajte zaslužne za nagrade i priznanja Grada Vodica u 2022.

Grad Vodice poziva trgovačka društva, ustanove, organizacije i udruge, političke stranke i građane da najkasnije do 20. veljače, predlože one koji su po njihovom mišljenju zaslužili priznanja i nagrade Grada Vodica za 2022. godinu.
Prijedloge s obrazloženjima treba dostaviti na adresu: Gradsko vijeće Grada Vodica, Odbor za priznanja, Ive Čaće 8, 22211 Vodice. Nagrade i priznanja zaslužnima za 2022. bit će uručena na svečanosti povodom Dana grada i župe, a sve dosadašnje dobitnike možete pronaći ovdje.

Odbojkašice Vodica druge na turniru VRO Maslenica u Zadru

Povodom dana obilježavanja 30. godišnjice vojno-redarstvene operacije Maslenica 93, u Zadru je održan turnir u odbojci za uzrast do 17 godina na kojemu su nastupile i odbojkašice OK Vodice. Vodičanke su ostvarile vrlo dobar uspjeh ostvarivši tri pobjede i jedan poraz. Nakon pobjeda nad ekipama OK Šibenik 91, OK Mladost 2000 Knin i OK Bibinje, u borbi za prvo mjesto ekipa OK Vodice je izgubila od vrlo jake ekipe OK Zadar te turnir završila osvajanjem drugog mjesta.
Za ekipu OK Vodice na turniru su nastupili: Laura Unić, Franka Perkov, Marta Kranjac, Antonia Perkov, Karmen Juričev, Marta Mesarić, Nika Stanić, Iva Begić, Ela Čubrić, Magdalena Čubrić i Stefani Jozanović. Trener: Krešimir Bujas.

Svečanost proglašenja najboljih sportaša Šibensko-kninske županije za 2022.

Zajednica sportova Šibensko-kninske županije, sutra, 19. siječnja u 12:00 sati u Kulturnom centru Vodice organizira svečanost proglašenja najboljih sportaša naše županije za 2022. godinu. Na svečanosti će biti nagrađeni najmlađi, odnosno najperspektivniji sportaši, dodijelit će se priznanja zaslužnim sportskim djelatnicima, sportašima s invaliditetom, nagrade za izniman rezultat u amaterskom sportu, posthumne nagrade te nagrade za dugogodišnje djelovanje udruga. Posebna će se priznanja  uručiti najboljim muškim momčadima, ženskim sastavima, najboljim trenerima, sportašima i sportašicama.
Vodice će sutra biti centar sporta Šibensko-kninske županije, a svi oni koji sport nose u sebi i žele sudjelovati bit će rado viđen gost u dvorani Kulturnog centra. Na svečanosti će sudjelovati brojni uvaženi gosti iz svijeta sporta naše zemlje i na taj način dati podršku i daljnji motiv u radu i sportskom usavršavanju svim nagrađenim laureatima.

Akcija davanja krvi

Crveni križ Vodice u suradnji s Klubom darivatelja krvi Vodice i KBC-om Split organizira redovnu akciju darivanja krvi koja će se provoditi u srijedu 11. siječnja u Gradskoj knjižnici Vodice od 8 do 12 sati. Pozivaju se darivatelji krvi i oni koji to tek žele postati, da se odazovu akciji jer samo je 15 minuta dovoljno za čin darivanja krvi, a  jedna doza krvi može spasiti do tri života. Iz KBC-a Split  javljaju kako su potrebne sve krvne grupe, ali posebno je niska zaliha krvne grupe 0+.

Skrivene tajne dalmatinskih vrtova-besplatne radionice i predavanja

Od 9. siječnja do 3. veljače, svakog ponedjeljka, srijede i petka od 17.00 do 19.00 sati u Gradskoj vijećnici grada Vodice, Ive Čače 8, 22211 Vodice održavat će se predavanja i radionice SKRIVENE TAJNE DALMATINSKIH VRTOVA. U organizaciji Razvojne agencije Šibensko-kninske županije i Grada Vodice tijekom održavat će se predavanja o uzgoju, preradi i promociji ljekovitog bilja, te voća i povrća koje uspjeva na području Dalmacije.
Predavanja i radionice održavaju se u okviru prekograničnog projekta Razvojne agencije ŠKŽ „Take it Slow“ (engl. Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow) čiji je cilj brendirati Jadransku regiju, način života te njena prirodna i kulturno-povijesna bogatstva i vrijednosti.

više »

Javni poziv za dodjelu potpora tradicijskim i umjetničkim obrtima

Tradicijski i umjetnički odbori

U cilju očuvanja kulturnog naslijeđa i tradicijskih gospodarskh vrijednosti te poticanja njihovog razvoja, Gradonačelnik Grada Vodica raspisao je Javni poziv za dodjelu potpora tradicijskim i umjetničkim obrtima.

Tradicijski obrti su obrti za koje je potrebno posebno poznavanje zanatskih vještina i umijeća u obavljanju djelatnosti te koji se obavljaju pretežnim udjelom ručnog rada, a koji se tehnikama proizvodnje i rada, namjenom i oblikom oslanjaju na obrasce tradicijske kulture, pa u tom smislu mogu simbolizirati lokalni, regionalni ili nacionalni identitet.

Umjetnički obrti su su obrti koji se odlikuju proizvodima i uslugama visoke estetske vrijednosti, dizajnom, likovnim i drugim rješenjima uz naglašenu kreativnost i individualnost majstora obrta – umjetnika.

Pogledajte tekst i uvjete Javnog poziva, kao i potrebnu dokumentaciju »

Čestit Božić!

Dragim sugrađanima, suradnicima, partnerima i prijateljima Vodica,
čestit Božić, puno zadovoljstva i radosti u osobnom životu te uspjeha u poslovnim izazovima,

želi gradonačelnik Vodica
Ante Cukrov