U organizaciji Grada Vodica, Zavičajne udruge vodičkog kraja u Zagrebu, župe Našašća Svetog Križa – Vodice i Matice hrvatske, prošle je subote po prvi puta u Zagrebu promovirano Glagoljaško pjevanje u Vodicama i Prviću.
Zagrepčanima su predstavljeni korizmeni i uskršnji napjevi koje njeguje Crkveni zbor župe Našašća Svetog Križa Vodice, a gost događanja bio je Mali zbor crkvenih i dalmatinskih pjesama iz Prvić Luke. U prostorijama Matice hrvatske bile su postavljene fotografije 'Vodičkih žudija' akademskog snimatelja i fotografa Šime Strikomana te video-zapis s procesije Velikog petka u Vodicama.
Dvorana na Strossmayerovom trgu bila je popunjena do kraja budući su se događanju odazval Vodičani i Prvićani iz Zagreba, ali i veliki broj ljubitelja glagoljice. Neki od njih upravo su za ovu prigodu stigli iz Krašića, a svojom nazočnošću događanje je uveličao i akademik Josip Bratulić, filolog, istraživač našega glagoljaštva i profesor starije hrvatske književnosti koji je neposrednim stilom uveo u pokretnu riznicu hrvatske kulturne baštine. O ulozi Matice hrvatske u promicanju glagoljaške baštine govorila je Biserka Draganić, pročelnica Odjela za glagoljaštvo, dok je o Katarina Repar, predsjednica Društva prijatelja glagoljice, predstavila ovu udrugu koja je nedavno obilježila 25. obljetnicu postojanja.

Glazbeni dio programa započet je s pjesmama koje je izveo Mali zbor crkvenih i dalmatinskih pjesama iz Prvić Luke. Za glagoljaštvo je upravo Prvić Luka bila jako značajna jer je ovdje od sredine 15. pa sve do sredine 20 st. djelovao samostan franjevaca trećeredaca glagoljaša. Mnoge ove starinske korizmene i velikotjedne napjeve odlikuje arhaična melodika, a pjevali su se po pamćenju te se predajom prenosili na nova pokoljenja.
Crkveni zbor župe Našašća Svetog Križa Vodice predstavio se s nekoliko pjesama karakterističnima za pasionsku baštinu koji se i danas pjevaju u vodičkoj crkvi.
U završnom dijelu događanja zapjevali su i „glagoljaši“ pjevači iz publike, a Josip Mateša - Jole, vodički svestrani umjetnik, dodano je sve razveselio svojim prigodnim pjesmama i suvenirima u obliku glagoljaških slova napravljenim od maslinova drveta koje je darovao zaslužnim organizatorima događanja.
Druženje s Crkvenim zborom Župe Našašća Svetog Križa Vodice nastavljeno je i sutradan, na misi koju je predvodio vodički župnik don Franjo Glasnović u crkvi Sv. Kvirina na Pantovčaku. Boravak u Zagrebu završen je hodočašćem u Krašić, rodno i mjesto preminuća bl. Alojzija Stepinca te posjetom groba blaženoga Alojzija Stepinca smještenom u sredini kora zagrebačke prvostolnice.