Usporedno s predstavom Čekat ću te kod ružičastog kontejnera, Dramska amaterska družina Pučkog otvorenog učilišta Vodice marljivo je radila na ansambl-predstavi Julije Cezar Ive Brešana. I evo, netom nakon vrlo uspješnog nastupa na nacionalnom festivalu kazališnih amatera i nominacije Anđele Fržop za najbolju glumicu festivala, Pučko učilište najavljuje novu pretpremijeru u rujnu ove godine.
Julije Cezar je suvremena tragedija u deset slika, koja će s već odigranim komedijom Nihilist iz Vele Mlake i dramoletom Mastodont činiti značajnu programsku trilogiju. Sva su djela Ive Brešana uvijek i smiješna i tužna, crnohumorna, nakazno-komična, groteskna.
Jedanaest glumaca Dramske amaterske družine POU-a Vodice kroz ovu izvedbu uči tragediju, a baveći se kazalištem u kazalištu, upoznaje i njegov ustroj. Priča je to o direktoru jednog našeg kazališta koji 1990. godine doživljuje sudbinu Julija Cezara u rimskom Senatu 44. g. pr. Krista.

Dakle, u jednom hrvatskom kazalištu u vrijeme smjene vlasti, direktor staroga kova i prevrtljivi karijerist, svakako želi sačuvati fotelju. Protiv njega se pobuni skupina mlađih glumaca. Kako ga urotnici na višestranačkim izborima ne uspiju pobijediti, optuže ga za suradnju sa zloglasnom UDBA-om i traže njegovu ostavku… Nakon sukoba sa ženom i svađe s ljubavnicom, dotuče ga neočekivano svjedočenje Marka Grubera o jednom dokumentu. U to vrijeme gost redatelj iz Slovenije Stane Bohinc u kazalištu započinje rad na predstavi Julije Cezar Williama Shakespearea. Sudbina direktora Gajskog podudara se sa sudbinom rimskog vojskovođe, političara i pisca, kojega baš on glumi… U toj ludoj kući punoj predizbornih razmirica, kleveta i obračuna rad na predstavi se prekida, glumačka se podjela raspada, redatelju Slovencu ne prolazi zamišljena koncepcija predstave…Drama je to puna skladnih Brešanovskih kontrapunkta: umorstvo Cezara u Senatu – „kako je umra naš dobri diretur Gajski“; SPQR (Senatus populusque romanus) – SPAS, nova stranka majstora Landeke; urota protiv „diktatora“ Cezara – traženje ravnateljeve ostavke; drugi rimski trijumvirat – nova kazališna uprava; toge senatora – radnički trliš; Pompejev teatar – ured direktora Gajskog; patricijska gozba – radnička marenda; pehari – bukare; Antonijev oproštaj od mrtvog Cezara – komemoracija za Gajskog; Magna mater – Dobra ti večer, mati moja (Mišo Kovač)…

Za režiju i prilagodbu teksta ponovno je zaslužan voditelj Dramske amaterske družine Zdravko Todorović, a igraju: Miljenko Antulov, Joanne Juričev, Dario Radin Mačukat, Marijana Fržop, Anđelko Babačić, Andrea Poljičak, Martina Ristić Stipandžija, Ante Strikoman, Ante Radin Mačukat, Martina Silov i Andrea Poljičak.
Kostime je izradila Kate Škugor, svjetlom i tonom ravna Mario Petrović, a predstava je nastala u produkciji Pučkog otvorenog učilišta Vodice.