U subotu je u Udruženju hrvatskih arhitekata na zagrebačkom Jelačić trgu otvorena izložba PAZAR PJACA PLAC SAJAM TRŽNICA TRG – ARHITEKTURA TRŽNICA Mirande Veljačić i Dinka Peračića, dobitnika Grand Prixa 53. zagrebačkog salona, na kojoj je vodička tržnica imala jednu od glavnih uloga.
Izložba se odvija u sklopu 56. zagrebačkog salona arhitekture i urbanizma, a prikazuje arhitektonske projekte rekonstrukcije tržnica u sedam gradova i mjesta u Hrvatskoj, autora Mirande Veljačić i Dinka Peračića, nastalih u posljednjih osam godina. Zvijezda izložbe je vodička tržnica od koje je sve počelo, a prikazane su još tržnice u Dubrovniku, Imotskom, Starom Gradu, projekt Benkovačkog sajma, mala tržnica u Tisnom, studija mreže tržnica u Splitu, ali i projekt ribarske luke u Brižinama, koja iako nije tržnica, čini važan dio lanca opskrbe hranom. Povezuje ih potreba da se suvremenom arhitekturom stvore mjesta dinamičnog urbanog života i revitalizira prostor koji ih okružuje. Temelje se na ideji otvorenog natkrivenog trga, kao idealnog javnog prostora na Mediteranu.

Izložbu prati program javnih događanja s temama koje povezuju tržnice i arhitekturu. Javnim razgovorom Tržnica-grad i sjednicom Udruge hrvatskih tržnica na kojoj će se održati panel rasprava s temom Tržnice sutra i na kojoj će se susresti pogledi različitih uključenih strana (upravitelji tržnica, poljoprivrednici, javna uprava, politika, arhitekti, urbanisti, udruge) s ciljem zajedničkog promišljanja mogućnosti, aspekata i važnosti tržnica za prostorni i društveni kontekst zajednice.