Sutra se u Gradskom muzeju „Mirko Komnenović“ u Herceg Novom otvara Izložba Prapovijest i antika na šibenskom području: Velištak i Velika Mrdakovica.
Nakon gostovanja izložaka s Velike Mrdakovice u zadarskom Muzeju antičkog stakla i izložaka s Velištaka u Franjevačkom muzeju u Livnu koja su se dogodila ranije ove godine, ovoga puta će, u okviru međunarodnog projekta Fortress Reinvented, nalazi s ova dva važna arheološka nalazišta u zaleđu Vodica biti zajedno prezentirani u susjednoj Crnoj Gori.

Prapovijest predstavlja kasnoneolitičko nalazište Velištak koje se sustavno se istražuje od 2007. godine. Otkriveno naselje je iz razdoblja hvarske kulture koja je tijekom gotovo čitavog 5. tisućljeća prije Krista bila rasprostranjena na području Dalmacije i Hercegovine. Osnovano nedugo nakon 5000. godine prije Krista, Velištak je dosad najranije poznato nalazište hvarske kulture u Dalmaciji, a radiokarbonski datumi na uzorcima životinjskih kostiju pokazuju da je naselje trajalo do oko 4700. godine prije Krista.
Veliku Mrdakovicu su tijekom željeznog doba naseljavali Liburni, a kasnije postaje dio rimske provincije. Istraživanja na ovom lokalitetu započinju 2011. godine, nakon više od četrdeset godina stanke, prvo na nekropoli, a zatim se 2013. u sklopu europskog projekta HERA provodi otkrivanje i samog naselja na tjemenu velikomrdakovačkog brda. Antički nalazi s nekropole izuzetno su bogati, osobito treba spomenuti vrlo lijepe i vrijedne uvezene staklene posude kojih je nađen veliki broj. Osobitu vrijednost ima pužoliki stakleni riton, koji je sačuvan u besprijekornom stanju, a kakvih je dosada pronađeno samo osam u cijelom svijetu.
Istraživanja na oba lokaliteta kontinuirano financira Grad Vodice.

Izložba u Herceg Novom bit će otvorena do 3. listopada, a gostovanje se realizira uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Šibenika i Općine Herceg Novi.