Povodom obilježavanja blagdana Našašća Svetoga Križa, koji je ujedno Dan župe i grada Vodica, predstavnici Grada i gradskih udruga u utorak, 3. svibnja 2022. godine položit će vijence i zapaliti svijeće kod centralnog križa na gradskom groblju u 9.00 sati.
Potom, u 10.30 sati slijedi procesija od stare crkve sv. Križa kod hotela Punta, ulicama grada do župne crkve. Svetu Misu u župnoj crkvi u 11.00 sati predvodi fra Filip Milanović -Trapo, župnik Gospe van Grada iz Šibenika. Tradicionalna likovna kolonija i likovna radionica za odrasle i djecu pod nazivom "Tragovi" održat će se na Trgu dr. Franje Tuđmana s početkom u 16.00 sati.
Plesne točke svom gradu podarit će Twirling klub Vodice na istom trgu od 18.00 sati.
Večer će upotpuniti Vodička glazba i Nela koncertom na Gumnu (Obala Vladimira Nazora) s početkom u 20.00 sati.

Podsjetimo da je tijekom stoljeća pa sve do naših dana, župa Vodice proslavljala blagdan Našašća sv. Križa, 3. svibnja, kao svog nebeskog zaštitnika i naslovnika. Poglavarstvo grada Vodica je 1994. godine, na temelju bogate vjerske baštine vodičke župe, izabralo ovaj blagdan kao Dan grada Vodica.

Prema kazivanju stare legende mladi rimski časnik Konstantin, poganin, vidio je pred odlučujuću bitku za carsko prijestolje na nebu znak kršćanskog križa, a podno njega natpis: »In hoc signo vinces!« - “U ovom ćeš znaku pobijediti». Potaknut tim viđenjem 313. godine dao je slobodu kršćanima. Njegova majka, sv. Jelena Križarica, 14. 09. 320 godine pronašla je na Kalvariji Isusov križ. Na tom mjestu dao je car Konstantin sagraditi veliku dvostruku baziliku u kojoj je bio pohranjen veliki dio Kristova križa. Kršćani Jeruzalema počeli su na taj dan hodočastiti i slaviti sv. Križ, što je i začetak obreda Velikog petka. Godine 614. perzijski car Chosran Abharwez osvojio je Jeruzalem i ponio sa sobom sveti Križ. Car Heraklije ga je 3. 5. 628. godine bitkom opet zadobio. Blagdan Našašća sv. Križa (zapravo ponovnog povratka u Jeruzalem po caru Herakliju) stari su Vodičani izabrali kao svog nebeskog zaštitnika i naslovnika. Zanimljivo je da i danas stariji puk naziva ovaj blagdan - sv. Jelina, stavljajući naglasak na sv. Jelenu Križaricu.