Od 9. siječnja do 3. veljače, svakog ponedjeljka, srijede i petka od 17.00 do 19.00 sati u Gradskoj vijećnici grada Vodice, Ive Čače 8, 22211 Vodice održavat će se predavanja i radionice SKRIVENE TAJNE DALMATINSKIH VRTOVA. U organizaciji Razvojne agencije Šibensko-kninske županije i Grada Vodice tijekom održavat će se predavanja o uzgoju, preradi i promociji ljekovitog bilja, te voća i povrća koje uspjeva na području Dalmacije.
Predavanja i radionice održavaju se u okviru prekograničnog projekta Razvojne agencije ŠKŽ „Take it Slow“ (engl. Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow) čiji je cilj brendirati Jadransku regiju, način života te njena prirodna i kulturno-povijesna bogatstva i vrijednosti.

Jedna od osobitosti Dalmacije je njena visokovrijedna biološka raznolikost odnosno iznimno bogatstvo aromatičnim i ljekovitim biljem, a čiji uzgoj i prerada predstavlja važni razvojni potencijal jadranskog područja. Putem niza predavanja i radionica želi se promovirati bavljenje održivom poljoprivredom u Dalmaciji, educirati građane, buduće i sadašnje proizvođače bilja, voća i povrća o mogućnostima uzgoja, prerade, plasmana i uporabe biljaka; povezati proizvođače s prerađivačima i turističkim sektorom te u konačnici doprinijeti promociji i pozicioniranu ovog sektora u cijeloj jadranskoj regiji.
Predavanja će započeti 9. siječnja s prigodnom uvodnom konferencijom, a održavat će se do početka veljače tri puta tjedno; ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17.00 do 19.00 sati u prostorijama Gradske vijećnice grada Vodica s temama razvoja i dizajna vrta, uzgoja različitih biljnih vrsti te u konačnici prerade odnosno proizvodnje zdrave hrane koja ima pogodan utjecaj na ljudsko zdravlje i okoliš.
Predavanja su otvorenog tipa, besplatna za sve zainteresirane, a bit će interaktivna te će sadržavati brojne primjere iz prakse popraćene video i foto prezentacijama. Glavni predavač, prof. dipl. ing. agr. Goran Vitanović, vlasnik OPG-a „Art of Essence“, aktivni je promotor ekološkog uzgoja i permakulture, a od 1996. g. se bavi uzgojem i preradom povrća, voća, maslina i smilja kao i izradom eteričnih ulja divljih biljaka.

Raspored predavanja i radionica
ponedjeljak 09.01.2023.
Uvodni govori o predavanju
Antagonizam, komplementarnost i funkcionalnost među biljem
srijeda 11.01.2023.
Čišćenje i čuvanje sjemena
petak 13.01.2023.
Sve o kompostiranju i korištenju komposta
ponedjeljak 16.01.2023.
Gnojidba, svi tipovi gnojiva i načina apliciranja, uključujući i zelenu gnojidbu, kompostni čaj sa aero pumpama i odabranim mikroorganizmima, te mikoriza, te pravljenje i apliciranje vlastitog biognojiva, prije svega tekućeg gnojiva od koprive, gaveza i preslice
srijeda 18.01.2023.
gliste kao bića za preradu biomase, glistenjaci kao gnojivo (uzgoj, prosijavanje, čuvanje, upotreba...)
petak 20.01.2023.
Vrste supstrata i tipovi tla - kako samostalno pripremiti supstrat (koji supstrati su se pokazali u praksi najbolji za uzgoj povrća, sadnica, tekstura, ph vrijednosti, mješavine...
ponedjeljak 23.01.2023.
Sve o korovima (zašto su neki korovi poželjni, a neki manje poželjni, oni su i indikatori u kakvom je stanju tlo i mikro klima)
srijeda 25.01.2023.
Zajedničko planiranje i osmišljavanje vrta - cvijeće, sklad vrta, magnet za oprašivače, odnosi među biljkama (zajedničko crtanje više vrsta miješanih vrtova i stavljanje u odnose i balanse: boje, oblike, veličine, mirise, brojeve zastupljenosti, omjere i rasporede i dr., priča o fito hormonima, aromatičnim mirisima koji djeluju i na ljude i na druge biljke)
petak 27.01.2023.
Bio pripravci koje možemo kupiti, ali i napraviti od bilja i minerala
ponedjeljak 30.01.2023.
Ritmovi i ciklusi u prirodi i kod vrtlarenja, te mjesečev kalendar
srijeda 01.02.2023.
Biodinamička poljoprivreda
petak 03.02.2023
Permakultura