U organizaciji Ekološke udruge „Krka“ Knin. u subotu, 26. kolovoza u 08:30 u Gradskoj knjižnici Vodice održava se V. Sajam razmjene sjemena u Šibensko-kninskoj županiji.  Projekt, kojega financira Šibensko-kninska županija, je edukativni jednodnevni sajam razmjene autohtonog i introduciranog sjemena (povrće, voće, cvijeće, ljekovito i aromatično bilje), u sklopu kojeg će se, osim slobodne razmjene sjemena, održati i stručna predavanja. 
Svi događaji su otvoreni i besplatni za javnost.
Pozivaju se građani koji imaju autohtono sjemenje za razmjenu da se prijave za sudjelovanje na Sajmu razmjene sjemena na telefon 022/664-608 ili e-mail: ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr te da svojim prisustvom obogate ponudu sjemena. Oni koji žele sudjelovati, a ne mogu prisustvovati Sajmu, svoje sjemenje mogu predati u ured udruge na adresi Tvrtkova 3, Knin - radnim danom od 8-16 sati. 

Program:

• Radionica: „Kako sakupiti sjeme povrća?“ – Antonija Mihaljević; 08:30 – 09:30 h
• Stručno predavanje „Permakultura i regenerativna poljoprivreda“ – Hrvoje Bota - Održivo d.o.o. iz Splita; 9:30 – 10:15 h
• Radionica: „Od sjemena do stola“ – Ivana Bota - Održivo d.o.o. iz Splita; 10:15 – 11:00 h
• Stručno predavanje „“Očuvanje starinskih sorti i bioraznolikosti u vrtu“ - Silvija Kolar–Fodor - udruga "Biovrt –u skladu s prirodom“; 11:00 – 12:00 h
• Radionica: „Izrada aromatičnih soli“ – Ekološka udruga „Krka“ Knin; 12:00-13:00 h
• Slobodna razmjena sjemena; 12:00 – 13:00 h.

Svaki sudionik Sajma na poklon će dobiti paketić sa sjemenom, a izlagače sjemena nagradit ćemo knjigom Silvije Kolar- Fodor pod nazivom „Vrtlarenje u skladu s prirodom".

O predavačima:
Antonija Mihaljević diplomirana je ekonomista za menadžment u turizmu. Cijeli život je u doticaju sa zemljom, a aktivno se bavi uzgojem hrane od 2015 godine. Strastveni je sakupljač starog sjemena te je 2019.g. Pohađala 72 satni tečaj permakulturnog dizajniranja. Aktivna je članica udruge Permakultura Dalmacija koja je usmjerena na širenje znanja o organskim principima rada sa tlom.
Hrvoje Bota diplomirani je inženjer arhitekture i vlasnik društvenog poduzeća „Održivo“ d.o.o. – ured za permakulturni dizajn, arhitektonsko projektiranje i urbanističko planiranje. Tvrtka je usmjerena na društveno i ekološki savjesno poslovanje i projektiranje životnog okoliša. Kroz više od 10 godina aktivnog rada u arhitektonskom projektiranju te prostornom i urbanističkom planiranju, Bota je sakupio niz znanja i vještina potrebnih za vođenje profesionalnog, kvalitetnog i inovativnog projektantskog ureda. Gradeći interes prema društveno i okolišno orijentiranom oblikovanju, savladava alate održivog dizajna koje primjenjuje u izradi arhitektonskih i urbanističkih projekata kao i projekata permakulturnog oblikovanja.
Ivana Bota diplomirana je pravnica s iskustvom rada u odvjetničkom uredu (za kojeg je vrlo brzo shvatila da se ne uklapa u njen životni put ). Zadnjih godina zaposlena u Održivo d.o.o. Vrtlarica je, sjemenarka i aktivna kao čuvar sjemena u udruzi ZMAG. Osim toga dipl.vizažistica je, kuharica (s diplomom makrobiotičke kuharice) koja već 5 godina održava i radionice o zdravoj mediteranskoj prehrani, supruga i majka troje djece.
Silvija Kolar–Fodor je autorica, biovrtlarka i aktivistica. Kao velika zaljubljenica u prirodu posvećena je edukaciji o životu u skladu s prirodom. Dobitnica je prestižne nagrade Mreže hrvatskih žena „Hrvatske utjecajne žene 2020.“ na području vodstva i inovacija, te nagrade National Geographica „Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2020.“ u kategoriji 2: Iskorjenjivanje gladi. Autorica je knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom« i edukativnog portala www.biovrt.com, a surađivala je kao kolumnistica s brojnim časopisima i portalima. Predsjednica je udruge "Biovrt – u skladu s prirodom” u sklopu koje diljem Republike Hrvatske provodi edukacije, osmišljava i vodi razne projekte kojima pokreće školske vrtove u Međimurju i u škole uvodi edukacijske programe o biovrtlarenju, održivom razvoju i životu u skladu s prirodom. Čuvarica je brojnih sorti starinskog sjemenja i čuva ih od izumiranja za buduće generacije. Na svom imanju stalno isprobava nove ideje i tehnike biološkog uzgoja te redovito piše i inspirira brojne pratitelje na društvenim mrežama. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Ciljevi projekta su razmjena sjemena te širenje i očuvanje povrtnih, voćnih i ostalih biljnih ljekovitih i aromatičnih vrsta te sorti na području Šibensko-kninske županije, upoznavanje stanovnika s načinima njegovanja bioraznolikosti u vrtu te sa pojmovima permakulture i regenerativne poljoprivrede. Projekt je isto tako namijenjen poticanju poljoprivredne djelatnosti i podizanju svijesti o važnosti očuvanja sjemena.