U petak je u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu predstavljen Zbornik radova sa znanstvenog skupa Vodice kroz povijest. Nakon što je isto učinjeno u Kulturnom centru Vodice prošloga mjeseca, vodička je prošlost predstavljana u samom srcu hrvatske metropole u ustanovi koja promiče hrvatski kulturni identitet i odiše nacionalnim značajem.
Događanje su svojom prisutnošću uveličali saborski zastupnici, gospođa Branka Juričev Martinčev i Davor Ivo Štir te gradonačelnik Vodica Ante Cukrov koji je svoju iskrenu podršku promoviranju vodičke kulturno-povijesne baštine pokazao svojim dolaskom u Zagreb samo radi predstavljanja Zbornika.

Osobito raduje što su u publici, uz mnogobrojne zagrebačke Vodičane i prijatelje Vodica, bili i mnogi sudionici znanstvenog skupa i autori članaka koji su svojim sudjelovanjem i znanstvenim radom najviše doprinijeli da se na svjetlo dana iznesu dosada potpuno nepoznate činjenice o prošlosti našega grada. Tako je ovo bila ponovna prilika za druženje s dr. sc. Antom Birinom, sr.sc. Filipom Novoselom i Lucijom Benyovsky te recenzenticom dr.sc. Irenom Benyovsky Latin.
Nazočnima su se obratile Gordana Birin, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vodice, jednog od organizatora znanstvenog skupa i nakladnika istoimenog zbornika te Tončika Cukrov, predsjednica Zavičajnog društva vodičkog kraja u Zagrebu i jedna od inicijatorica i organizatorica znanstvenog skupa. Prisutnima je dobrodošlicu zaželio gradonačelnik Vodica, Ante Cukrov, koji je financijski i na svaki drugi način pružio bezrezervnu podršku održavanju znanstvenog skupa i predstavljanju zbornika.
Zbornik radova proizašao je iz znanstvenog skupa Vodice kroz povijest koji se održavao početkom svibnja 2019. godine u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Vodice, Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, Muzeja grada Šibenika i Grada Vodica. U dva programski bogata dana održano je 21 predavanje, a svako je od njih na svoj osobit način zrcalio fragmente vodičke prošlosti.
Sudionici su obradili veliki broj raznovrsnih tema obuhvaćajući različita povijesna razdoblja od prapovijesti do Drugog svjetskog rata. Većina tih predavanja pretočena je u rukopise, pa Zbornik sadrži 16 znanstvenih članaka i pet priloga koji, premda nisu pisani kao znanstveni radovi, zbog obilja vrijednih podataka, zaslužuju biti tiskani u ovom izdanju. Koliko je Zbornik značajan za Vodice, možda najbolje govori činjenica da su čak 12 članaka izvorni znanstveni radovi, što znači da se temelje na istraživanju izvornog gradiva i donose nove, dosad nepoznate spoznaje o našemu gradu.
O Zborniku su govorili njegov urednik dr.sc. Mario Jareb, potpredsjednik Matice hrvatske i naslovni znanstveni savjetnik Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, predavač na Hrvatskom katoličkom Sveučilištu u Zagrebu i član Mješovite katoličko-srpsko-pravoslavne komisije koja je razmatrala život i djelovanje blaženoga Alojzija Stepinca koji je naglasio da je „uz Vodički običajnik tiskan 2008. godine Zbornik jedina knjiga koja se bavi vodičkom poviješću na znanstveni način, što ne znači da druge knjige pisane o Vodicama kao osobna sjećanja pojedinaca nisu vrijedna“ te recenzenti dr. sc. Hrvoje Kekez izvanredni profesor na Hrvatskom katoličkom Sveučilištu u Zagrebu i Hrvoje Čapo, naslovni viši znanstveni suradnik u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.
Službeni dio predstavljanja zbornika nastavljen je ugodnim zajedničkim druženjem Vodičana i prijatelja Vodica.